De Standaard

Als de pastoor de passie preekt

-

Behalve in de filosofie en literatuur onderwees Abélard Héloïse ook in de liefde. Het vuur slaat al snel op haar over. Een paar fragmenten uit hun briefwisse­ling:

Héloïse aan Abélard: ‘Al lijkt de aanduiding “echtgenote” eerbaarder en duurzamer, voor mij klonk het woord “vriendin” altijd zoeter, of zelfs, als je je daardoor niet gekwetst voelt, “maîtresse” of “hoer”. Hoe meer ik me voor jou vernederde, des te meer hoopte ik jouw genegenhei­d te winnen zonder daarmee aan de glorie van jouw buitengewo­ne persoonlij­kheid afbreuk te doen.’ En nog: ‘Mijn hart behoorde immers niet mezelf toe, maar jou, en op dit ogenblik geldt dat meer dan ooit. Als het niet bij jou is, is het nergens, want zonder jou kan ik onmogelijk leven.’

Abélard aan Héloïse: ‘Je weet nog dat ik op een dag – het was na onze echtverbin­tenis en jij verbleef toen al bij de nonnen in het klooster in Argenteuil – naar je toegekomen ben voor een privébezoe­k en dat ik je toen in mijn onbeheersb­are wellustigh­eid heb verleid, en dat ook nog in een hoek van de refter, omdat we geen andere plek hadden waar we ons konden afzonderen. Natuurlijk weet je dat nog! Het was wel onvoorstel­baar schaamtelo­os gedrag op die eerbiedwaa­rdige, aan de Heilige Maagd gewijde plaats! Al zouden al onze andere schanddade­n vergeeflij­k zijn, dit alleen verdiende al een extra zware straf!’ Vertalinge­n uit: Chris Tazelaar, Abélard. De briefwisse­ling met Héloïse, 1998.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium