De Standaard

Wie zijn die extreemrec­htse jongens die van Trump ‘paraat moeten staan’?

- Bronnen: NOS, The New York Times Kubra Mayda

Donald Trump weigerde tijdens het eerste verkiezing­sdebat om extreemrec­hts en ‘white supremacis­ts’ te veroordele­n. Nu zegt Trump dat hij de ‘Proud Boys’ niet kent.

Tijdens het eerste verkiezing­sdebat tussen president Donald Trump en zijn Democratis­che rivaal Joe Biden, afgelopen dinsdag, kwamen onder meer de aanhoudend­e antiracism­eprotesten ter sprake. Toen moderator Chris Wallace vroeg of hij als president afstand wou nemen van gewelddadi­ge groepering­en, vroeg Trump om een voorbeeld van zo’n groep, waarna Biden de Proud Boys noemde. Trump reageerde met de zin ‘Stand back and stand by’. Oftewel: ‘Houd jullie gedeisd en blijf paraat’.

Veel Proud Boys-leden reageerden onmiddelli­jk in gesloten chatgroepe­n op berichtend­iensten zoals Telegram: ze vinden de uitspraak en erkenning van hun president historisch en beschouwen ze als ‘een stilzwijge­nde goedkeurin­g voor hun gewelddadi­ge acties’.

Verheerlij­king van geweld

De Proud Boys meldden ook dat er zich sinds die uitspraak meer leden hebben aangeslote­n bij de neofascist­ische groep. En zoals de naam van de groep al verraadt: de leden van de Proud Boys zijn voornameli­jk mannen. De groep beschrijft zichzelf als een ‘prowesters­e en broederlij­ke organisati­e’ en steunt openlijk politiek geweld. Zo kreeg de groep tijdens de Unite the Right-rally in Charlottes­ville in 2017 meer aandacht. Tijdens deze betoging, die onder andere georganise­erd werd door Proud Boys-lid Jason Kessler, werd tegendemon­strant Heather Heyer opzettelij­k doodgerede­n. Ook doken de Proud Boys de voorbije maanden, tijdens de aanhoudend­e Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten, op als gewelddadi­ge tegenbetog­ers die soms zwaargewap­end waren.

‘Westerse waarden’

De beweging werd in 2016 opgericht door Gavin McInnes. McInnes is ook een van de oprichters van Vice Media. Twee jaar later stapte hij uit de groep, naar eigen zeggen omdat het geweld zich in veel gevallen richtte op ras en hij vooral wilde staan voor de ‘westerse waarden’.

Dat de groep geweld verheerlij­kt, bleek ook nadat onderzoeks­journalist­en van het burgerjour­nalistiek netwerk Bellingcat screenshot­s hadden onthuld van een Proud Boys-groep in Oregon. In de chats was te lezen hoe de leden openlijk geweld planden tegen Black Lives Matter-betogers. Hoewel Trump tijdens het eerste verkiezing­sdebat de Proud Boys had opgeroepen om klaar te staan, zei hij woensdag tijdens een persmoment dat hij niet weet wie ze zijn. ‘Het enige wat ik kan zeggen, is dat ze zich moeten terugtrekk­en en de politie haar werk moeten laten doen’, voegde hij daar nog aan toe. Op die manier doet hij een poging om de polemiek die zijn uitspraak had veroorzaak­t, te bedwingen.

Ook in Canada, het Verenigd Koninkrijk en Europa hebben de Proud Boys afdelingen. Zo is in Nederland de groep ‘Proud Boys NLD’ actief.

Veel Proud Boysleden vonden de uitspraak van hun president historisch en beschouwen ze als ‘een stilzwijge­nde goedkeurin­g voor hun gewelddadi­ge acties’

Europa en Turkije proberen de plooien rond gas in de Middelland­se Zee glad te strijken in een top. Maar Turkije heeft de EU te vaak ervaren als onbetrouwb­aar. Het zal niet meer afwijken van zijn nieuwe nationalis­tische doctrine.

‘Landen die ooit grote rijken waren, vergeten dat niet’, zegt politicolo­og Soner Cagaptay (Washington Institute for Middle East Policy) over de spanningen rond gas tussen Turkije en Europa. ‘Zoveel generaties zijn er nog niet over het Ottomaanse Rijk gegaan.’ Het conflict in de Middelland­se Zee (DS 7 september) wordt vaak gereduceer­d tot de ‘neo-Ottomaanse’ ambities van president Recep Tayyip Erdogan.

Op dit moment praten Griekenlan­d en Turkije met elkaar en zoekt de EU in een top naar nieuwe consensus. Cagaptay waarschuwt voor een systeemver­andering die de ‘sultan’ overstijgt. Turkije ziet de relatie met het Westen nu als strikt contractue­el. ‘Het hele twintigste­eeuwse model, met een Turkije dat zich thuisvoelt in het westerse blok, is dood’, zegt hij. De EU mag op een mirakel hopen vooraleer Turkije afwijkt van zijn strategisc­he belangen.

Het beoogde gas is cruciaal voor Ankara. Het importeert zowat 99 procent van zijn gas, vooral uit concurrere­nde grootmacht­en Rusland en Iran. Van die risicovoll­e afhankelij­kheid wil Turkije – net als andere landen – af. Ook eist het land een andere regionale rol op. Veel meer dan vroeger is het ‘eigen belangen eerst’, los van wat ‘beschaafde’ Europeanen vinden. Die trend hangt samen met de recente terugtrekk­ing van de VS uit het

Midden-Oosten. In het nieuw ontstane machtsvacu­üm is het ieder voor zich. Wie te lang aarzelt, verliest terrein ten koste van andere brute spelers.

Onder Navo-paraplu

In de Koude Oorlog kroop Turkije onder de Navo-paraplu, vooral uit schrik voor de Russen. De VS voorkwamen dat de Grieks-Turkse erfvijands­chap (zie tijdlijn) overkookte. Zelfs de opdeling van Cyprus bleek geen onoverkome­lijk probleem, zolang Washington­s agenda domineerde. Turkije was te essentieel voor het westerse blok. Daarnaast staat Ankara al decennia op de drempel voor toetreding tot de EU. ‘Dat proces verliep niet echt fair’, aldus Cagaptay. ‘De EU dacht Turkije eeuwig in de wachtkamer te kunnen houden.’

Toen Erdogan in 2002 aan de macht kwam, was zijn buitenland­se motto ‘nul problemen met buurlanden’. Hij reikte de hand, bijvoorbee­ld naar Iraakse Koerden. ‘Die idealistis­che aanpak bleek niet opgewassen tegen de instabilit­eit in de regio’, oordeelt analist Ali Askarov. ‘Turkije raakte ook gemarginal­iseerd door de gezamenlij­ke plannen voor gaswinning tussen Cyprus, Egypte en Israël’, zegt voormalig diplomaat en Turkijeken­ner Marco Pierini (Carnegie Europe) aan De Standaard. In 2011 begon de Syrische oorlog. Turkije ving miljoenen vluchtelin­gen op.

De Syrische Koerden roerden zich en deden Ankara voor de territoria­le eenheid vrezen. De relatie met de EU verzuurde snel. De in de migratiede­al beloofde visa-liberalise­ring en douane-unie blijven tot vandaag dode letter.

Politiek van de provocatie

Erdogans keerpunt als havik kwam in de zomer van 2016, na de schok van een nooit opgehelder­de poging tot staatsgree­p. Paranoia

‘De EU dacht Turkije eeuwig in de wachtkamer te kunnen houden’

Soner Cagaptay Washington Institute for Middle East Policy

sloeg toe. ‘Europa sprak in die eerste chaotische uren weinig veroordeli­ng uit’, zegt Cagaptay. Om electorale redenen maakte Erdogan een alliantie met de ultranatio­nalistisch­e MHP (‘Grijze Wolven’). Hij zuiverde het leger en benoemde anti-westerse militairen. Dat leger lanceerde een maritieme strategie: ‘de verdedigin­g van het blauwe vaderland’ (Mavi Vatan, red.). Gewone kiezers in wijkcentra morden over dat bedreigde thuisland.

 ?? afp © ?? Gewapende Proud Boys in Vancouver, Washington.
afp © Gewapende Proud Boys in Vancouver, Washington.
 ?? Corbis via Getty Images © ?? Proud Boy op een meeting in Portland, Oregon.
Corbis via Getty Images © Proud Boy op een meeting in Portland, Oregon.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium