De Standaard

Waarom zelfs Playboy de beurs weer sexy vindt

- Nico Tanghe

The Bunny is back. Bijna een decennium nadat de inmiddels overleden oprichter Hugh Hefner Playboy in 2011 van de beurs heeft gehaald, maakt de uitgever van het gelijknami­ge mannenblad een opmerkelij­ke comeback op Wall Street. Daar zullen de aandelen van het mediaconce­rn binnenkort weer publiek verhandeld worden onder de ticker PLBY.

Dat lijkt onverwacht, maar is het eigenlijk niet. Want de comeback gebeurt via de nieuwste trend in de VS: een fusie met een ‘special purpose acquisitio­n company’ of kortweg ‘spac’. Dat zijn lege beursschel­pen die geld ophalen bij beleggers, zonder dat er al een bestemming voor is. Pas als het geld binnen is, wordt er naar een overnamedo­elwit gezocht. In het geval van Playboy gaat het om een fusie met de spac Mountain Crest Acquisitio­n Corp.

Spacs – ook wel omschreven als blancocheq­uevehikels – brengen bij zo’n fusie twee dingen in: hun kapitaal en een beursnoter­ing. In ruil krijgen ze een minderheid­sbelang in het private bedrijf. Alle investeerd­ers mogen stemmen over de samensmelt­ing. Zij die het fusieproje­ct afkeuren, kunnen uitstappen en hun geld terugvrage­n. Zij die blijven, krijgen behalve aandelen vaak ook warrants, die ze na de fusie tegen een bepaalde koers kunnen omzetten in aandelen.

Voor bedrijven is het een relatief geruisloze en gemakkelij­ke manier om naar de beurs te gaan. Want het gaat sneller dan een gewone beursintro­ductie. En het is minder complex, want je hoeft maar met één (potentiële) belegger te onderhande­len. De meeste investeerd­ers worden dan weer verleid door het ogenschijn­lijk beperkte risico: bij twijfel kun je je geld terugkrijg­en.

De formule slaat aan, blijkt in de VS. Spacs zijn dit jaar goed voor bijna de helft van het totale volume aan beursintro­ducties in New York, aldus gegevens van dataverzam­elaar Dealogic. Nu al werd drie keer zo veel geld opgehaald als in het vorige topjaar: 2019. Er zijn groene spacs, sportspacs en marihuanas­pacs, en de gemiddelde spac wordt steeds groter. De activistis­che belegger Bill Ackmann, bijvoorbee­ld, haalde deze zomer met zijn spac 4 miljard dollar op.

Toch zijn er ook nadelen. Zo is er discussie over de beloningss­tructuren en andere (mogelijk perverse) prikkels voor blancocheq­uevehikels. De beurswaakh­ond SEC onderzoekt of dat allemaal helder genoeg wordt uitgelegd aan de ‘gewone’ beleggers. En dat is niet het enige addertje onder het gras. Eenmaal een fusie is gebeurd, maakt het niet veel meer uit hoe de beursnoter­ing tot stand kwam. Het gaat erom hoe sterk het zakenplan is. Dat valt soms zwaar tegen. Veel spacs leveren in de jaren na een fusie zelfs een negatief rendement op, waarschuwe­n experts in de Nederlands­e zakenkrant Het Financieel­e Dagblad.

Wie straks in Playboy wil beleggen, houdt dat best in het achterhoof­d. Ooit was het wereldwijd bekend om zijn blootblad, vandaag presenteer­t Playboy zich als een e-commercebe­drijf in ‘pleasure lifestyle’. Het experiment­eert met energiedra­nkjes en cannabisol­ie en wil na de beursgang vooral in Azië online seksspeelt­jes en sexual wellness-producten verkopen. Merchandis­ing, heet dat in jargon. Veel om het lijf heeft het allemaal niet. Maar dat is ook moeilijk met zo’n merknaam. In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ?? Voor private bedrijven is een fusie met een ‘spac’ een relatief gemakkelij­ke manier om naar de beurs te gaan
Voor private bedrijven is een fusie met een ‘spac’ een relatief gemakkelij­ke manier om naar de beurs te gaan
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium