De Standaard

Dromen van tweede plaats Amallah haalt de trekker over

In een Champions League-groep met Dortmund, Zenit en Lazio is Club allesbehal­ve favoriet, maar ook in geen enkele wedstrijd kansloos.

- Junior Verbeeke en Bart Lagae Bob Faesen

Natuurlijk had de loting aantrekkel­ijker kunnen zijn. Liverpool, Ajax en Atalanta in groep D, bijvoorbee­ld. Of spectacula­irder: Juventus en Barcelona in groep G. Dan zou zowel Cristiano Ronaldo als Lionel Messi voet aan wal hebben gezet in Jan Breydel. Maar dan zouden de kwalificat­iekansen een stuk kleiner zijn geweest. Nadat de Clubspeler­s de loting van de Champions League hadden laten indalen, reageerden ze voorzichti­g optimistis­ch.

‘Dit is geen sexy loting’, zei kapitein Ruud Vormer in een eerste reactie. ‘Mijn zoontje kent de ploegen niet. (lacht) Er waren mooiere poules, maar de loting heb je nu eenmaal niet in eigen hand.’

Simon Mignolet had meteen een analyse klaar. ‘Voor mij is deze loting niet verkeerd, al had ik natuurlijk liever de groep van Liverpool

gehad’, aldus de doelman. ‘In deze groep ligt alles dicht bij elkaar. Op papier is Dortmund de favoriet, maar iedereen kan van elkaar winnen. Voor hetzelfde geld staan we op de laatste speeldag allemaal met een gelijk aantal punten: zo’n scenario kan perfect.’

Club bewees twee jaar geleden dat het zijn voet naast Dortmund kon zetten. Maar toen speelde ene Erling Braut Haaland nog niet mee – Club ontmoette hem dat seizoen wel later in Salzburg de Europa League. Dortmund, dat is ook een wederzien met ex-speler Thomas Meunier, een jaar nadat de Ardennees Club Brugge in PSG-kleuren bekampte.

Onuitgegev­en tegenstand­ers

Zenit Sint-Petersburg en Lazio zijn onuitgegev­en tegenstand­ers voor

Club. Zenit was samen met Porto de op papier makkelijks­te tegenstand­er uit pot 1. Het staat aan de leiding in Rusland, maar eindigde vorig jaar laatste in zijn Champions League-groep, achter Leipzig, Lyon en Benfica. Lazio staat voor het eerst in twaalf jaar weer in de Champions League. Vorig jaar werd het uitgeschak­eld in de poulefase van de Europa League, in een groep met Cluj, Rennes en Celtic. Toch waarschuwt Philippe Clement voor overdreven optimisme. ‘De spelers moeten we misschien nog beter informeren over deze ploegen’, aldus de Club-coach. ‘Als je weet dat Zenit Malcom van Barcelona koopt en Dejan Lovren (exLiverpoo­l, red.) in de rangen heeft, dan weet je het wel. Al die ploegen hebben een veel groter budget dan Club. Voor de fans is dit misschien niet sexy, maar voor mijn groep wel. Iedereen kijkt er vooral heel hard naar uit. We gaan voor het hoogst haalbare en we gaan elke ploeg bekampen met lef. We gaan niet rekenen. We zien wel waar we komen.’ ‘Ik begrijp dat de coach voorzichti­g blijft’, zegt Mignolet. ‘We mogen niet ontgoochel­d zijn als we plots derde worden. Het hangt allemaal af van de omstandigh­eden: zijn er fans? Hoe koud is het in Rusland? Staat de Gelbe Wand achter het doel in Dortmund? Er zal niemand in deze groep vanaf het begin mijlenver weglopen op het vlak van punten.’

‘We moeten opletten: iedereen zal nu over die tweede plaats spreken, maar dat wordt moeilijk’, beseft Vormer. ‘In de Champions League gaat het om kleine details, zoals een corner die eens binnenvalt. We zullen top moeten zijn.’

Philippe Clement ziet alvast een voordeel voor Club: ‘In de Champions League willen alle ploegen aanvallen, ook tegen Club Brugge. En daar liggen voor ons mogelijkhe­den. It takes two to tango.’

‘Het zou kunnen dat we op de slotspeeld­ag allemaal evenveel punten hebben’

Simon Mignolet

Doelman Club

Een helft goed spelen bleek voldoende voor Standard om door te stoten naar het hoofdtoern­ooi van de Europa League.

Van een moeizame eerste helft gesproken. Standard, dat zoals verwacht met Jackson Muleka in de spits begon, speelde te traag, te slordig en inspiratie­loos. Fehervar kondigde zich aan als een moeilijk te bespelen blok, maar de Hongaren bewezen meer dan dat alleen te zijn. De ploeg had dit seizoen nog niet verloren. En er liepen goede voetballer­s tussen. Ivan Petraik, Lyes Houri en Nemanja Nikolic. Een Oekraïner, een Algerijn en een Hongaarse Serviër. Al lieten ze dat eigenlijk alleen in de eerste helft zien.

Na tien minuten vond de Algerijn de Hongaarse Ser viër, maar eigenlijk had Laifis daar boter op het hoofd. De Standard-verdediger miste half zijn intercepti­e en stuurde zo de bal perfect in de loop van Nikolic. De topschutte­r van Fehervar faalde alleen voor Bodart niet: 0-1. Het lange achtervolg­en kon beginnen.

Standard zette daar weinig tegenover. Er was een momentje waarop Muleka gevaarlijk was, maar de jonge Congolees kwam net te laat voor de voorzet van Fai. Vijf minuten voor rust noteerden we de eerste echte doelkans voor de thuisploeg. Amallah trapte een vrije trap op de Hongaarse doelman, die nog bijna loste.

Beterschap na rust

Na rust gooide Montanier het over een andere boeg. Bokadi bleef in de kleedkamer en de 19-jarige vleugelspi­ts Michel-Ange Balikwisha kwam in de ploeg. Het jeugdprodu­ct lag aan de basis van de eerste gevaarlijk actie van de Rouches, die er nu wel in slaagden om Fehervar weg te drukken. Het leverde ook de gelijkmake­r op.

Linksback Nicolas Gavory, auteur van een slechte eerste helft, trapte van ver overhoeks binnen. Op het eerste gezicht geen onhoudbare bal, maar daar zullen ze in Luik maling om hebben.

Bodart was ondertusse­n een toeschouwe­r geworden. Niet dat Standard plots kans na kans creeerde, maar het dicteerde het spel. Net voor het uur kreeg Zinho Vanheusden op hoekschop een uitstekend­e mogelijkhe­id om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Kersvers Rode Duivel maaide echter over de bal heen.

Dankzij strafschop­pen

De 2-1 kwam er toch. De ingevallen Dussenne werd opzichtig naar de grond getrokken in het strafschop­gebied en de Schotse ref William Collum wees terecht naar de stip. Amallah nam de elfmeter voor zijn rekening en trapte hard door het midden raak. Een kunstje dat de Marokkaans­e internatio­nal een paar minuten later mocht overdoen. Deze keer was de overtredin­g een pak minder duidelijk, maar – nogmaals – daar zullen in Luik maling om hebben. Amallah scoorde en besliste de match. Standard plaatst zich zo voor het derde jaar op rij voor de Europa League. Het levert de club minstens 2,5 miljoen euro op. Vandaag weet het welke tegenstand­ers het in de groepsfase treft.

Standard voor derde jaar op rij naar groepsfase Europa League

 ?? © ?? Didier Drogba koppelde Club Brugge aan Lazio, Dortmund en Zenit: niet meteen de aantrekkel­ijkste tegenstand­ers, maar wel haalbaar.
Harold Cunningham/epaefe
© Didier Drogba koppelde Club Brugge aan Lazio, Dortmund en Zenit: niet meteen de aantrekkel­ijkste tegenstand­ers, maar wel haalbaar. Harold Cunningham/epaefe
 ??  ??
 ??  ??
 ?? © ?? De Rouches bouwen een feestje: Standard gaat door in de Europa League. photo news
© De Rouches bouwen een feestje: Standard gaat door in de Europa League. photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium