De Standaard

Een nieuw narratief voor de N-VA

Het plan van Bart De Wever heeft niet gewerkt. Met een herijkte boodschap kan zijn partij een nieuwe adem vinden, zegt Bart Sturtewage­n.

-

antwoord zijn.

Meewerken aan de duurzame verankerin­g van België is voor de N-VA geen natuurlijk­e positie, dat spreekt. Maar aangezien de verrotting­sstrategie niet heeft gewerkt, moet de N-VA het alternatie­f onder ogen zien. Dat betekent een nieuw narratief dat niet langer focust op afscheidin­g en opsplitsin­g, maar op beter bestuur. Dat is een beter ijkpunt voor de kwaliteit van politieke vernieuwin­g. In talrijke landen bestaan structurel­e financiële transfers. Duitsland, dat dezer dagen de dertigste verjaardag van zijn hereniging viert, kampt nog steeds met grote verschille­n tussen oost en west. Noordelijk­e Spaanse regio’s zoals Catalonië en Baskenland houden zuidelijke zoals Andalusië en Extremadur­a boven water. Ook in Italië gaapt een brede noord-zuidkloof.

Een nuchtere analyse leert dat de transfers vanuit Vlaanderen (en Brussel) naar Wallonië ook in een confederal­er België hardnekkig zijn en zullen blijven. Veronderst­el dat de Walen plots het licht zien, zich voluit spiegelen aan Vlaamse successen en alle lichten op groen zetten voor een krachtig en duurzaam groeibelei­d. Veronderst­el dat ze gaan voor een grondige vernieuwin­g van overheid, arbeidsmar­kt en, de zwaarste dobber, onderwijs. Wel, zelfs in dat hypothetis­che scenario wordt de kloof niet noodzakeli­jk kleiner. Ook niet op langere termijn. Een autonomer Vlaanderen zou, met coherenter­e bevoegdhed­en en sterkere hefbomen, ook sneller groeien. Als buur van een oplevend Wallonië zou Vlaanderen meer handel kunnen drijven en profiteren van zijn investerin­gen in het zuiden.

 ?? © ?? Ruben L. Oppenheime­r
© Ruben L. Oppenheime­r
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium