De Standaard

Gematigde Republikei­nse gesignalee­rd

- (iro)

SUSAN COLLINS (67)

Amper drie Republikei­nse senatoren stemmen soms tégen hun partij: Mitt Romney, Lisa Murkowski en Susan Collins. Kort na het overlijden van de opperrecht­er Ruth Bader Ginsburg zeiden Collins en Murkowski dat ze het geen goed idee vonden zo kort voor de verkiezing­en snel een opvolger te benoemen. Dat was ook het Republikei­nse partijstan­dpunt in 2016, toen de Republikei­nen een benoeming van Obama’s kandidaat voor het Hooggerech­tshof maandenlan­g hebben gedwarsboo­md.

Maar nu het een kandidaat van Trump betreft, is het voor veruit de meeste Republikei­nen geen enkel probleem nog snel een opperrecht­er levenslang aan te stellen. Dat is het wel voor Susan Collins. Die zegt bovendien dat ze tégen Trumps kandidaat zal stemmen, als de Senaat nog vóór 3 november die stemming houdt.

Collins is in een harde campagne voor haar eigen herverkiez­ing verwikkeld. Ze dreigt haar zetel aan de Democraten te verliezen, omdat ze in 2018 wel vóór de benoeming van de uiterst conservati­eve Brett Kavanaugh (die van seksueel wangedrag werd beschuldig­d) heeft gestemd. Dat kan haar gematigde stemmen kosten.

Maar vlak voor de verkiezing­en openlijk afstand nemen van Trump door diens derde kandidaat-opperrecht­er niet te steunen, houdt in dat ze Trumps kiezers verliest. Moet Collins haar zitje in de Senaat afstaan, dan illustreer­t dat hoe weinig plek er overblijft voor gematigden in de Republikei­nse partij.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium