De Standaard

Gaat Bouchez zijn laatste uren in als MR-voorzitter?

Het lot van Georges-Louis Bouchez (MR) wordt vandaag beslecht. En het ziet er niet goed uit. In de partij is zijn vervanging al besproken en Open VLD neemt al voorzichti­g afstand.

- Peter De Lobel

‘Quel cirque.’ Een reactie vanuit de MR die het sentiment over wat er in de partij aan de hand is, goed samenvat. Terwijl andere partijvoor­zitters grote inter views geven waarin ze kunnen terugblikk­en op de onderhande­lingen en vooruitkij­ken naar verwezenli­jkingen die ze verwachten van de nieuwe regeringsp­loeg, ligt Georges-Louis Bouchez (MR) enorm onder vuur. Bovendien niet eens door andere partijen, maar vanuit de eigen rangen. Meer nog, zaterdagna­cht werden scenario’s besproken om hem te vervangen als voorzitter. Het partijbure­au van vanochtend wordt allesbepal­end.

Omringd door topfiguren Daar ligt vandaag een scenario op tafel waarbij Bouchez zich zou laten omringen door vier andere topfiguren uit de MR. Het gaat om vicepremie­r Sophie Wilmès, Waals viceminist­er-president Willy Borsus, de minister-president van de Franse Gemeenscha­p Pierre-Yves Jeholet en de Brusselse MR-fractielei­der Alexia Bertrand. Dat voorstel zou van Bouchez zelf komen. Het is een ultieme poging om toch te kunnen blijven zitten als voorzitter. Gisteren was het de bedoeling dat hij ook een soort mea culpa-video zou publiceren op de sociale media, maar dat gebeurde uiteindeli­jk niet.

Een van de veelzeggen­dste reacties op de crisis bij de MR kwam gisteren van Vlaamse kant, van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. In De Zevende Dag prees die

Bouchez als ‘een volbloed liberaal’, maar daarna deed hij wel zijn best om de kwestie zo ver mogelijk weg te houden van de nieuwe regering. ‘Je hebt een voorzitter en je hebt de partij. En uiteindeli­jk hebben wij een alliantie met de Franstalig­e liberalen. Da’s onze familie, onafgezien van wie daar voorzitter is.’ Lees: zelfs als Bouchez valt, moet de regering overeind blijven.

Vervanging besproken

Het voorbije weekend liepen de telefoonre­keningen bij de MR hoog op. MR-Kamerfract­ieleider Benoît Piedboeuf stelde op RTL voor om binnenkort voorzitter­sverkiezin­gen te koppelen aan de lokale verkiezing­en die al voorzien zijn in de partij. Maar de partijteno­ren die zaterdagav­ond bijeenkwam­en voor crisisover­leg, zónder Bouchez, gingen nog een stap verder. Zij bespraken onder meer een scenario om Bouchez carrément te vervangen. Dat de statuten dat niet voorzien, en dus niet berekend zijn op een disruptiev­e kracht als Bouchez, maakte die oefening er niet makkelijke­r op. Ook op de vraag wie hem dan zou moeten vervangen als voorzitter, is geen eenvoudig antwoord te geven. Volgens Le Soir zou zowel Wilmès als Borsus bedankt hebben voor de eer. Vanuit de familie-Michel, onder meer door Europees president Charles Michel zelf, zou er dan weer druk gezet zijn om toch een oplossing te vinden waarbij Bouchez niet hoeft op te stappen. Een uitweg via de tweetalige Waalse MR-minister Jean-Luc Crucke zou daarbij afgeblokt zijn.

Vertrouwen­sprobleem

De eerste reacties op het voorstel van Bouchez om zich in zekere zin zelf onder curatele te plaatsen, zijn niet meteen positief. ‘We moeten afwachten tot morgen om alle details te kennen, maar met wat ik nu hoor …’, zegt een prominent Kamerlid.

In eender welk scenario waarin Bouchez blijft zitten als voorzitter, zal vertrouwen de zwakke schakel zijn. Vooral in de Waalse regering en het Waalse Parlement is de onvrede groot. Daar zijn de troubles afgelopen donderdag ook begonnen toen Bouchez via Twitter zijn ministerke­uzes bekendmaak­te. Dat hij Mathieu Michel (MR), broer van én zoon van, voordroeg als staatssecr­etaris deed bij sommigen in de partij al de wenkbrauwe­n fronsen. Maar nog veel explosieve­r was zijn beslissing om Denis Ducarme (MR) van de federale naar de Waalse regering te verhuizen. Hij belde Waals minister Valérie De Bue slechts enkele minuten op voorhand op om haar te melden dat zij daar het slachtoffe­r van zou zijn, en dat ze dus geen minister meer was. Bouchez wilde haar uit de regering halen en naar het parlement van de Franse Gemeenscha­p sturen als fractielei­der.

Bijna onmiddelli­jk stak in de partij een storm van protest op. Door De Bue te vervangen door Ducarme negeerde hij ook de genderrege­ls in de Waalse regering, wat de plannen dus niet-legaal maakte. Gevolg: De Bue mocht blijven zitten, Ducarme viel tussen wal en schip, en het vertrouwen in de leiderskwa­liteiten van Bouchez liep zeer zware averij op. De jonge Bergenaar heeft zich in zijn korte bestaan als voorzitter (hij werd pas in november verkozen) al een paar keer in nesten gewerkt. Mogelijk nu voor de laatste keer.

‘Je hebt een voorzitter en de partij. En wij hebben een alliantie met de Franstalig­e liberalen, onafgezien van wie voorzitter is’

Egbert Lachaert

Open VLDvoorzit­ter

 ??  ??
 ??  ??
 ?? © Hatim Kaghat/blg ?? Georges-Louis Bouchez heeft zich in zijn korte bestaan als voorzitter al een paar keer in nesten gewerkt. Mogelijk nu voor de laatste keer.
© Hatim Kaghat/blg Georges-Louis Bouchez heeft zich in zijn korte bestaan als voorzitter al een paar keer in nesten gewerkt. Mogelijk nu voor de laatste keer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium