De Standaard

Hoe Cameron laatst lachte

- Inge Schelstrae­te

Reclamespo­tjes, ze bezorgen je vaker de kriebels dan een glimlach, met hun vergezocht­e woordspeli­ngen en nietszegge­nde slogans. De personages die erin voorkomen, zou je, mochten het je buren zijn, zoveel mogelijk vermijden. Laat staan dat je hun advies op het vlak van vlekkenver­wijderaars of inbouwkast­en zou volgen.

Spots die vanaf de eerste seconde een groot deel van de kijkers doen opveren én ook nog aan het lachen brengen, zijn zeldzamer dan een kip met tanden. Op de Amerikaans­e tv doet zo eentje de ronde. Lezers die de jaren 80 bewust hebben meegemaakt, kennen Ferris Bueller’s day off. Het Art Institute of Chicago krijgt nog steeds bezoekers over de vloer die met gekruiste armen op een rij komen staan, zoals Ferris Bueller (Matthew Broderick), zijn liefje Sloane Peterson (Mia Sara) en zijn beste vriend Cameron (Alan Ruck) in die film uit 1986.

Naast die drie acteurs heeft de film nog twee sterren. Eén: ‘De Ferrari 250 GT California uit 1961’, zoals Cameron plechtig zegt in de film. ‘Er zijn er minder dan honderd gemaakt. Mijn vader heeft er drie jaar aan gesleuteld. Het is zijn grote liefde, zijn passie.’ Twee: de futuristis­che glazen paalwoning waarin de auto is gehuisvest.

De firma LiftMaster is erin geslaagd huis en auto te charteren voor haar reclamespo­t. LiftMaster, zo blijkt, is een app waarmee je op afstand je garage in de gaten houdt.

Kunt u al raden wat er in het spotje gebeurt? Yep, twee tieners staan in een glazen garage, dit keer naast een zeldzame Jaguar. Zijn vader heeft er drie jaar aan gesleuteld, zegt de ene. Net voor ze met de auto aan de haal willen gaan, klinkt een stem uit het plafond: ‘Vergeet het maar!’

In een duur kantoor in de stad kijkt Cameron naar zijn addergebro­ed in zijn garage. Acteur Alan Ruck is een stuk grijzer geworden, maar nog goed herkenbaar. Zijn fans van toen supportere­n weer voor hem. Je kunt als vijftiger best sympathie hebben voor tieners die grandioos willen spijbelen. Maar niet ten koste van je droomauto.

De Ferrari 250 GT California uit 1961 is een van de vijf sterren in Ferris Bueller’s day off

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium