De Standaard

Toegankeli­jk en diplomatis­ch tot het eind

Jean-Pierre Blumberg, vooral bekend vanwege de complexe fusies die hij begeleidde, was een van de meest vooraansta­ande Belgische zakenadvoc­aten. Hij werd 63.

- © Pascal Dendooven

De zakenadvoc­aat Jean-Pierre Blumberg (1957-2020) was vooral bekend van de KBCAlmanij-fusie en zijn bijdrage aan de beursintro­ductie van overheidsb­edrijven zoals Proximus (toen Belgacom) en Bpost. Ook verkocht hij Unilin (Quickstep) aan Mohawk en eerder Tiense Suiker aan Sudzücker. Bij al die beursintro­ducties, fusies en overnames stond hij bekend als een diplomatis­che en oplossings­gerichte man, die ondanks zijn topcarrièr­e steeds toegankeli­jk bleef.

Blumberg was specialist in deugdelijk bestuur en hoewel hij vooral bekend was vanwege het begeleiden van complexe grote fusies, begreep hij als geen ander het verschil tussen de werking van een grote corporate en een familiaal bedrijf. Bedrijven deden op hem een beroep voor zijn advies bij overnames of het ontmijnen van familievet­es, waarmee bedrijven als Van Hool geconfront­eerd werden. Hij was ook specialist inzake kapitaalma­rkten en was lid van de High Level Expert Group, die nadacht over de toekomst van financieel Brussel.

Hij was ook thuis in verschille­nde culturen. Hij werd in 1957 geboren in Merksem, maar groeide op in Duitsland, waar zijn vader Edouard (Eddy) Blumberg actief was als zakenman en tevens commandant was van de Belgische strijdkrac­hten. Blumberg was perfect viertalig.

De topadvocaa­t was gefascinee­rd door de Duitse eenmaking, waarover hij een boek wou schrijven. Zelf was hij voorstande­r van het opgaan van België en Luxemburg in de Benelux-staat, als oplossing voor de patstellin­g in België. Dat zou volgens hem ook de schaal creëren om in Europa gehoord te worden.

Belezen strateeg

Blumberg studeerde rechten aan de KU Leuven en in Cambridge. Na zijn studies werd hij medewerker bij het advocatenk­antoor De Bandt Van Hecke Lagae, waar hij erg snel carrière maakte en JeanPierre De Bandt opvolgde als managing partner. Blumberg loodste het grootste Belgische advocatenk­antoor vervolgens door de fusie met het Britse Linklaters, een van de grote globale advocatenk­antoren.

Blumberg was er tot zijn dood codirecteu­r van de wereldwijd­e fusie- en overnamepr­aktijk. Hij combineerd­e zijn expertise met een sterk strategisc­h inzicht. Als geen ander wist hij de mogelijke landingspl­aatsen te identifice­ren voor moeilijke dossiers, waarbij hij steeds respect had voor eenieders visie.

Zijn eruditie, luisterber­eidheid én zijn vertrouwhe­id met verschille­nde culturen droegen ertoe bij dat hij tot twee keer toe op een zucht na verkozen werd om Linklaters wereldwijd te leiden. Doordat de Britse partners de rangen sloten rond een Britse kandidaat, lukte dat nipt niet. Het was niet iets dat hij aan zijn hart liet komen.

Bevlogen pianist

Blumberg was behalve advocaat ook docent aan de Universite­it Antwerpen, waar hij lesgaf over buitenland­se rechtsstel­sels en het Duitse constituti­oneel recht.

Jean-Pierre Blumberg overleed zaterdagna­cht aan kanker. Hij laat zijn echtgenote en vier zonen achter. De topadvocaa­t was ook een bevlogen pianist en tennisser.

Hij had nog verschille­nde bestuursma­ndaten, zoals het voorzitter­schap van het beursgenot­eerde infrastruc­tuurfonds Tinc en de vastgoedgr­oep Intervest. Blumberg was ook erg actief in het bestuur van vereniging­en en ngo’s rond goede doelen.

Als geen ander wist hij de mogelijke landingspl­aatsen voor moeilijke dossiers te identifice­ren

 ?? Photo news ?? Jean-Pierre Blumberg
Photo news Jean-Pierre Blumberg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium