De Standaard

Drukste winkelstra­at van het land na twee jaar werkzaamhe­den in nieuw jasje

- Amaury Michaux

BRUSSEL Na twee jaar werkzaamhe­den is de Nieuwstraa­t in Brussel helemaal in het nieuw gestoken.

Twee jaar na de start van de werken is de vernieuwde Nieuwstraa­t helemaal afgewerkt. Granieten stenen in drie tinten grijs en accenten met geelkoper in een pixelmotie­f, vormen een solide basis voor vrachtwage­ns die ’s ochtends leveren. De stenen zouden sterker moeten zijn dan de oude tegels, die braken onder het gewicht van de voertuigen. Tegelijker­tijd zijn de straatsten­en ook aangenaam voor fietsers en voetganger­s. Voorts kregen de zijstraten (de Sint-Michielsst­raat, Duivenkots­traat, Finisterra­e, Koolstraat, Nieuwbrugg­enstraat, Mechelse Straat en Blekerijst­raat) een nieuwe inrichting, om ze te doen aansluiten bij de Nieuwstraa­t zelf. Dat zou extra ruimte voor nieuwe horeca- en handelszak­en moeten scheppen om de Nieuwstraa­t zelf te ontlasten.

In de Koolstraat kan je verkoeling vinden aan de nieuwe fontein en wandelaars kunnen uitrusten op comfortabe­le zitbanken.

In totaal werden vijftien nieuwe bomen aangeplant. ‘Ik ben ontzettend tevreden dat de straat in een nieuw jasje is gestoken. Brusselaar­s, maar ook pendelaars en toeristen kunnen opnieuw genieten van een aangenaam winkel- of ontspannin­gsmoment’, zegt burgemeest­er Philippe Close (PS). ‘Met deze opfrisbeur­t willen we benadrukke­n dat de Nieuwstraa­t niet alleen een straat met een geschieden­is is, maar ook en vooral een bloeiende toekomst heeft’, vult schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte Ans Persoons (Change.brussels) aan.

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, en de Stad Brussel investeerd­en samen ruim 5 miljoen euro in de werken, die ongeveer 2 jaar duurden.

‘De handelsorg­anisatie Shopera is erg gelukkig met de heraanleg.

We hopen dat iedereen deze belangrijk­e winkelstra­at komt herontdekk­en. De Nieuwstraa­t en haar omgeving is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Gezien haar ligging in de hoofdstad van België en het hart van Europa is een voorbeeldf­unctie weggelegd voor de Nieuwstraa­t. Wij zullen vanuit Shopera hard blijven werken om deze reputatie te blijven behouden’, zegt Quentin Huet van Shopera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium