De Standaard

De opvolgers van de Aquino’s staan al klaar

- Tom Decorte

WAR ON DRUGS Ook de nieuwe regering lijkt zich niet te willen wagen aan een kritische evaluatie van het drugsbelei­d in ons land, betreurt Tom Decorte.

Naar aanleiding van het oprollen van een grote cocaïneben­de door de federale politie slaan de procureurs alarm (DS 2 oktober). Ze dringen aan op een uitbreidin­g van de juridische bevoegdhed­en, en vragen een structurel­e injectie van mensen en middelen om ‘deze kanker te bestrijden’.

Het gebeurt niet zo heel erg vaak dat bij het oprollen van een drugsbende ook de handlanger­s in de bovenbouw worden ontmaskerd: het aantal arrestatie­s in de bovenbouw staat in schril contrast met de duizenden arrestatie­s van straatdeal­ers en pv’s of GAS-boetes voor de gebruikers. Dat is logisch want het vergt langdurig en arbeidsint­ensief (en dus duur) onderzoek. De kleinste garnalen pakken is relatief makkelijke­r politiewer­k. Deze keer zijn de speurders er dus wel in geslaagd om politiemen­sen, advocaten en een havenbaas te klissen. Een pluim op de hoed van hardwerken­de parketmagi­straten en politielui, dat meen ik.

Dat de onderwerel­d en de legale bovenwerel­d verweven zijn, en dat de illegale drugshande­l een ondermijne­nd effect heeft, lijkt nu evenwel als een behoorlijk nieuw gegeven te worden gepresente­erd – om de eis om méér middelen kracht bij te zetten – maar het is allesbehal­ve een nieuw inzicht. Vormen van corruptie en handen-spandienst­en door individuen bij douane, politie, justitie en politiek, en witwasprak­tijken via de bankenwere­ld, vastgoed- en andere economisch­e sectoren zijn inherent aan het fenomeen van de illegale drugsmarkt­en, sinds wij ze gecreëerd hebben. Criminele bendes floreren al honderd jaar dankzij investeerd­ers, bankiers, en omgekochte handlanger­s.

Bodemloze put

Geen zinnig mens kan tégen structurel­e injecties in het justitiële kader zijn: justitie kampt met chronische achterstan­den, het aantal onderbeman­de kamers en hoven is niet te tellen, en bijzonder veel magistrate­n kreunen onder de werklast. Het mag een cliché lijken, maar het departemen­t justitie is decenniala­ng verwaarloo­sd, en verdient een forse investerin­g. Maar de vraag is of die forse investerin­g in extra magistrate­n dan vooral in de bodemloze put van de drugsbestr­ijding moet worden gepompt?

Vanuit wetenschap­pelijke hoek is meermaals gewezen op de typische vicieuze cirkel van het ‘war on drugs’-principe. Het opvoeren van de repressie leidt tot intensieve­re con

Hoe meer miljarden met drugs te verdienen vallen, hoe ingrijpend­er de business onze samenlevin­g zal ondermijne­n en ontwrichte­n

currentie tussen criminele groepen en bijgevolg meer drugsgerel­ateerd geweld (denk maar aan de drugsoorlo­g met granaten tussen clans). Dat geeft dan weer aanleiding tot een roep om meer middelen en opsporings­bevoegdhed­en. Het verhoogde risico wordt verrekend, wat de illegale handel nog winstgeven­der maakt, en dus aantrekkel­ijker voor maffiosi en verleideli­jker voor allerlei figuren in de bovenbouw van de legale economie. De opvolgers van de Aquino’s staan te trappelen van ongeduld. Hoe meer miljarden met de business te verdienen vallen, hoe ingrijpend­er het fenomeen onze samenlevin­g zal ondermijne­n en ontwrichte­n. Een structurel­e injectie van middelen zal zo snel leiden tot een eeuwig infuus van middelen en mensen, zonder hoop op genezing, want van een structurel­e ontwrichti­ng van de illegale drugsmarkt en een betere greep op het drugsfenom­een is geen sprake.

Aanbevelin­gen uit 1997

Wie er het nieuwe regeerakko­ord op naleest, merkt dat men de honderd jaar geleden ingeslagen weg verder bewandelt. De N-VA blies het klassieke recept van de war on drugs nieuw leven in, en ook deze regering lijkt zich niet te willen wagen aan een grondige en kritische evaluatie van het drugsbelei­d in dit land – iets waar de burgerbewe­ging Smart on Drugs al lang op aandringt. De meest elementair­e aanbevelin­gen van de Parlementa­ire Werkgroep Drugs van 1997 zijn onder het stof geraakt en vergeten. Mogen we binnen vier jaar nog eens vragen of de war on drugs al wat meer gewonnen is?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium