De Standaard

Opflakkere­nd coronaviru­s fnuikt economisch herstel

Nu overal in Europa het aantal coronabesm­ettingen weer stijgt, dreigt ook de economie een nieuwe klap te krijgen.

- Ruben Mooijman

De Britse autoverkoo­p is op het laagste punt in twee decennia beland, een van de grootste cinemakete­ns ter wereld sluit opnieuw de deuren en in Parijs moeten de bars en cafés weer dicht (zie blz. 14). Het is duidelijk dat het virus het economisch­e leven in Europa opnieuw ontregelt. Vooral de dienstense­ctor dreigt nieuwe klappen te krijgen. Na het opmerkelij­ke herstel van afgelopen zomer, is een nieuwe krimp in het vierde kwartaal niet langer uitgeslote­n.

‘De beperkende maatregele­n die in verschille­nde landen worden getroffen, zullen wegen op de consumptie’, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdecono­om van ING België. Hij vreest dat de consumente­n uit voorzorg meer zullen sparen en dus minder zullen uitgeven. Bovendien is er het risico op zogenaamde tweederond­e-effecten: de oplopende werklooshe­id – zowel tijdelijk als permanent – tast de koopkracht van de werknemers aan.

Luc Aben, hoofdecono­om van de bank Van Lanschot Kempen, deelt de analyse. Zolang het virus de ronde doet, zal het consumente­nvertrouwe­n zwak blijven. ‘Afhankelij­k van hoe het virus zich ontwikkelt, zouden we in het vierde kwartaal een stabiliser­ing of zelfs opnieuw een negatieve groei kunnen zien.’

Dat de dienstense­ctoren het moeilijk hebben, blijkt ook uit de gisteren gepublicee­rde ‘purchasing managers index’ (PMI) van september. Het cijfer wijst erop dat de economie van de meeste grote Europese landen in september nauwelijks nog groeide. De dienstense­ctor kromp zelfs alweer, en

Peter Vanden Houte zette de slechtste prestatie neer sinds mei. ‘Nu de economie van de eurozone in september tot stilstand kwam, is de kans op een nieuwe achteruitg­ang in het vierde kwartaal duidelijk toegenomen’, schrijft hoofdecono­om Chris Williamson van IHS, het instituut dat de PMI-index bijhoudt.

Ook in België is het herstel in september tot stilstand gekomen, bleek vorige week uit een peiling door de Economic Risk Management Group. ‘De angst voor het virus en de beperkende maatregele­n blijven het herstel van de omzet van veel Belgische ondernemin­gen afremmen’, luidde de vaststelli­ng.

‘Tegen elke prijs zal men proberen te vermijden dat bedrijven gesloten worden die nog perfect kunnen werken’

Tijdelijke werklooshe­id

In veel landen wordt de economie nu op peil gehouden door steunmaatr­egelen van de overheid, zoals tijdelijke werklooshe­id. In België geldt die regeling voor sommige sectoren tot het einde van het jaar. Maar als de economie de komende maanden weer een stap achteruit zou zetten, is het de vraag of die maatregele­n afgebouwd kunnen worden. Duitsland heeft zijn stelsel van Kurzarbeit in elk geval verlengd. Aben: ‘Het zal heel moeilijk worden om die maatregele­n terug te draaien, zolang de economie nog niet goed presteert.’ Sectoren als luchtvaart en entertainm­ent zullen waarschijn­lijk nog lang ondersteun­d moeten worden. Het uitgangspu­nt dat deze bedrijven hun activiteit­en weer relatief snel zouden kunnen hernemen, blijkt nu te optimistis­ch te zijn geweest.

Er zijn nu wel verschille­n met de situatie van afgelopen voorjaar, ook in economisch­e zin. Er is meer kennis over hoe het virus zich gedraagt, waardoor de beperkende maatregele­n meer gericht kunnen

Hoofdecono­om ING België

worden toegepast. De kans dat bijvoorbee­ld fabrieken opnieuw komen stil te liggen, is nu beperkt. ‘Men zal tegen elke prijs proberen te vermijden dat bedrijven gesloten worden die nog perfect kunnen werken’, voorspelt Vanden Houte. ‘Waar de afstandsre­gels gerespecte­erd kunnen worden, kan de activiteit blijven doorgaan.’

Ook uit de PMI-cijfers blijkt dat de industrie vrij goed draait. Industriel­and Duitsland deed het daardoor in september beter dan de rest van Europa. Ook de test-andtrace-inspanning­en zouden kunnen helpen een algemene lockdown te vermijden, stipt Vanden Houte aan.

 ??  ??
 ??  ?? Een kapper aan het werk. Vooral de dienstense­ctor dreigt nu nieuwe klappen
Een kapper aan het werk. Vooral de dienstense­ctor dreigt nu nieuwe klappen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium