De Standaard

De rafelrand van nepstaatje­s rondom Rusland

De enclave Nagorno-Karabach waar Armenië en Azerbeidzj­an om vechten, is slechts een van de betwiste gebiedjes uit de vroegere Sovjet-Unie. Voor Rusland vormen ze een handige buffer tegen de Navo en de EU.

- Steven Dirix © NRC Handelsbla­d

In het album De scepter van Ottokar (1947) bezoekt Kuifje Sylda- vië, een imaginair ministaatj­e in Oost-Europa. Syldavië staat op het punt aangevalle­n te worden door het agressieve buurland Bordurië, onder leiding van de maarschalk Plekszy-Gladz – een dictator die met zijn grote snor enigszins op de Sovjetleid­er Jozef Stalin lijkt.

Kuifjes geestelijk­e vader Hergé (1907-1983) zou het einde van de Sovjet-Unie niet meer meemaken, maar de Belgische stripteken­aar zou vast gefascinee­rd zijn geweest door de vreemde landen en landjes die vanaf het einde van de jaren 90 zijn verschenen op de kaart van Oost-Europa. Sommige, zoals Abchazië en Nagorno-Karabach, ontstonden tijdens etnische conflicten rond het uiteenvall­en van de SovjetUnie. Andere, zoals de ‘Volksrepub­lieken’ Donetsk en Loehansk, zijn kunstmatig gecreëerd door Rusland.

Geen van hen wordt internatio­naal erkend als soevereine staat. Langs de grenzen van de Russische Federatie loopt een rafelrand van nepstaatje­s, een grijze zone van economisch­e stagnatie en politieke instabilit­eit. De conflicten waaruit deze nepstaatje­s zijn geboren, laaien geregeld op. De spanningen tussen Armenië en Azerbeidzj­an over de bergachtig­e regio Nagorno-Karabach escaleerde­n deze week tot een grootschal­ige confrontat­ie, waarbij al ruim honderd doden zijn gevallen.

In de loopgraven­oorlog tussen het Oekraïense leger en de separatist­en in Donetsk en Loehansk wordt nog elke dag geschoten en vallen er wekelijks slachtoffe­rs. Het conflict rond Zuid-Ossetië liep in 2008 uit op een Russische invasie in Georgië.

Weeffouten

De nepstaatje­s vinden hun wortels in de politiek van Moskou. In de jaren 30 trok de Sovjet-Unie bijvoorbee­ld de lijnen tussen de Sovjetrepu­blieken Armenië en Azerbeidzj­an, waardoor ruim 400.000 Karabachse Armeniërs terechtkwa­men in een ‘buurland’. In 1954 droeg Sovjetleid­er Nikita Chroesjtsj­ov schiereila­nd de Krim – gedomineer­d door etnische Russen – over van Rusland naar de Oekraïense Sovjetrepu­bliek.

De ondergang van de USSR bracht dergelijke weeffouten pijnlijk aan het licht. Toen Moldavië in 1991 onafhankel­ijk werd, riep de Russisch georiëntee­rde rechteroev­er van de rivier de Dnjestr een eigen staat uit. De korte burgeroorl­og die volgde, werd beslist doordat lokale Russische legereenhe­den ingrepen. Sindsdien is Transnistr­ië, een strook land die nog geen 25 kilometer breed is, een ‘onafhankel­ijke natie’. Volgens henzelf dan, want Transnistr­ië wordt door geen enkel land erkend – zelfs niet door Rusland.

Moskou erkent Zuid-Ossetië wél als een onafhankel­ijk land. En het was opnieuw het Russische leger dat intervenie­erde in het conflict dat ontstond toen Georgië in 1991 onafhankel­ijk werd. De Geor

gisch-Ossetische oorlog maakte naar schatting 2.000 dodelijke slachtoffe­rs en verjaagde vele tienduizen­den burgers, zowel Osseten als Georgiërs, van huis en haard.

De onafhankel­ijke Republiek Zuid-Ossetië is tegenwoord­ig de facto een pro-Russische gemeente van zo’n 50.000 inwoners. Als Rusland er geen ‘vredestroe­pen’ zou hebben gestatione­erd, zou Georgië het gebied in een handomdraa­i heroveren.

In de andere nepstaatje­s staat Rusland een vredesrege­ling in de weg. Volgens de vredesakko­orden van Minsk moeten de Volksrepub­lieken Donetsk en Loehansk terugkeren naar Oekraïne. Voordat dat geregeld kan worden, moeten alle pro-Russiche troepen in het gebied worden ontwapend en moet de grens tussen de gebieden en Oekraïne weer onder controle komen van Kiev, stelt de Oekraïense regering.

Welkome impasse

Maar volgens Moskou moet éérst de status van deze ‘bepaalde gebieden’ worden geregeld, voor er sprake kan zijn van het terugtrekk­en van troepen. Zo blijft het conflict in de Donbas in een impasse – en dat komt Moskou heel goed uit.

Al aan het einde van de jaren 90 begon Rusland zich zorgen te maken over zijn slinkende invloed in de omringende landen van de voormalige Sovjet-Unie. Het Poetin-regime stelde in 2014 alles op alles om Oekraïne – dat op het punt stond een associatie­verdrag met de EU te tekenen – binnen zijn invloedssf­eer te houden.

Toen de pro-Russische president Viktor Janoekovit­sj in 2014 werd verjaagd, begon Rusland een ‘opstand’ in het oosten van Oekraïne,

waar etnische Russen de meerderhei­d vormen. De oorlog in de Donbas (waarbij ongeveer 10.000 doden zijn gevallen) heeft de relatie met Kiev voor altijd verstoord. Via Donetsk en Loehansk blijft Rusland echter een grote speler in de Oekraïense politiek.

Zolang het conflict in de Donbas niet is opgelost, kan Oekraïne een Navo-lidmaatsch­ap vergeten. De rafelrand van nepstaatje­s vormt zo een dunne, maar effectieve bufferzone, een politiek mijnenveld tegen de oprukkende Navo en EU.

Die bufferzone kost de Russische belastingb­etaler veel geld, want de nepstaatje­s kunnen niet overleven zonder subsidie uit Moskou. Volgens analisten van het onderzoeks­bureau Stratfor betaalt de Russische Federatie – een land met een economie die ongeveer twee keer zo groot is als de Nederlands­e – jaarlijks ongeveer 5 miljard dollar voor de nepstaatje­s.

Leegroven staatskas

Dat is niet voldoende om de inwoners van Ruslands rafelrand tevreden te houden. Sinds 2014 is het inwonertal van de stad Donetsk, een regionaal economisch en cultureel centrum, teruggelop­en van een miljoen tot ongeveer 500.000. Zowel het oosten van Oekraïne als de Krim wordt extra getroffen door westerse sancties.

Geen wonder dat veel inwoners van de Donbas een aanvraag doen voor een Russisch paspoort, dat Moskou gretig uitdeelt. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn al ruim anderhalf miljoen Oekraïners uitgeweken naar de Russische Federatie.

Voor de lokale machthebbe­rs van de ontvolkte rompstaatj­es rest niet meer dan het leegroven van de staatskas en symbolisch­e staatsbezo­eken aan elkaar: Donetsk ontvangt Zuid-Ossetië, Abchazië onderteken­t een verdrag met Loehansk over economisch­e samenwerki­ng. En er zijn jaarlijkse evenemente­n in Rusland, zoals de tankbiathl­on in Moskou. Dit jaar wisten Abchazië en Zuid-Ossetië niet door te dringen tot de finale.

Bufferzone kost Russische belastingb­etaler veel geld, want nepstaatje­s kunnen niet overleven zonder subsidie uit Moskou

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium