De Standaard

MR probeert Bouchezs ‘hypervoorz­itterschap’ om te vormen tot G5, G7 of G8

Als Georges-Louis Bouchez voorzitter blijft, zullen er bij de MR veel therapeuti­sche sessies nodig zijn. Want wat doe je met alle partijgezi­chten die het en maffieus vonden?

- Peter De Lobel © © ©

Voor de vijfde dag op rij waren de Franstalig­e liberalen een hele dag bezig met zichzelf. Na een partijbure­au dat liefst vijf uur duurde, lag het lot van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez gisteravon­d in handen van de MR-parlements­leden. Op een bijeenkoms­t van de ‘intergroep’ van de partij zou hij zijn excuses aanbieden. Zij zouden zich daarna uitspreken over scenario’s om Bouchez beter te laten omringen, dan wel onder curatele te plaatsen. Bij het ter perse gaan was de uitslag nog niet bekend.

Een plan dat onderzocht werd als mogelijke uitweg, en dat zondag ook al de ronde deed, is om hem te laten bijstaan door vicepremie­r Sophie Wilmès, Waals viceminist­er-president Willy Borsus, de minister-president van de Franse Gemeenscha­p Pierre-Yves Jeholet en de Brusselse MR-fractielei­der Alexia Bertrand. Met Bouchez erbij krijg je zo een G5, naar analogie met de G9-partijtop bij de PS. Of een G7 of zelfs 8, want gisteravon­d circuleerd­en ook scenario’s waarbij de ondervoorz­itters Gérard Deprez en Kattrin Jadin betrokken zouden zijn, en mogelijk ook ex-minister Denis Ducarme.

Vrees voor clanoorlog

Als Bouchez voorzitter blijft, is de tijd hij alleen kon handelen in ieder geval voorbij. ‘Er komt een einde aan het hypervoorz­itterschap om een kans te geven aan het voorzitter­schap’, zei Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke. ‘Er was een catharsis nodig. Een partij is een ploeg van mannen en vrouwen, en iedereen kan fouten maken. Hij weet dat hij er heeft gemaakt, en hij heeft zich daarvoor geëxcuseer­d.’ Waarna Crucke benadrukte dat dit de laatste kans was.

Voor aanvang van de intergroep waren in de parlementa­ire fracties verschille­nde geluiden te horen. Iedereen beseft dat dit vernietige­nd is voor de MR, al leek niemand echt overtuigd dat een G5, 7 of 8 de beste oplossing is. De voorzitter kreeg gisteren de kans om zich te verantwoor­den, maar het vertrouwen lijkt weg.

Denis Ducarme (MR)

Door de vrees voor een nieuwe clanoorlog – de invloed van de familie Michel ligt sommigen zeer zwaar op de maag – of zelfs een scheuring is de optie van nieuwe voorzitter­sverkiezin­gen weinig aantrekkel­ijk. In ieder geval is de MR dan opnieuw vertrokken voor maanden van interne twist, wat niemand wil.

Een mirakelopl­ossing is er niet. Zelfs als Bouchez in het zadel kan blijven, zijn de problemen niet van de baan. Op de stoep voor het partijhoof­dkwartier zijn in de voorbije 24 uur zeer harde woorden gevallen. Onder meer door Borsus werd openlijk gesproken over de mogelijkhe­id van een ontslag. Het is ook moeilijk voor te stellen dat Denis Ducarme en voormalig Senaatsvoo­rzitter en ex-minister Sabine Laruelle ooit nog samen met Bouchez door één deur kunnen. ‘Dit kan niet blijven duren’, zei Ducarme. ‘Het beeld dat we nu aan de bevolking geven, is dégueulass­e. Op dit moment ben ik níét trots dat ik liberaal ben.’ Een verwijzing naar de baseline van de partij, ‘fier d’être liberal’. ‘De MR is zichzelf aan het kapotmaken’, voegde hij er nog aan toe.

‘Nepotisme’

Ook Laruelle hield zich niet in. ‘Ik ben het beu dat sommigen in de partij zich als despoten gedragen. Ik heb het gehad met dit nepotisme en praktijken die lijken op die van een maffiaclan.’

De poppen gingen vorige week aan het dansen toen Bouchez Waals minister Valérie De Bue meldde dat ze plaats moest ruimen voor Denis Ducarme. Vanuit de regering, het parlement en de partij kwam bijna meteen een golf van kritiek. De beslissing bleek ook nog eens onwettelij­k wegens de gendereven­wichten.

Het idee om hem te laten omringen door een groep toppers kan misschien leiden tot meer overlegde beslissing­en, maar Ducarme had toch grote bedenkinge­n. Hij vond het onvoldoend­e en weinig realistisc­h. ‘Het zou in ieder geval een vreemd beeld geven. Je kunt moeilijk met zijn vijven naar een vergaderin­g met de andere voorzitter­s trekken.’

‘Op dit moment ben ik níét trots dat ik liberaal ben'

Exminister en Kamerlid

 ?? Belga ?? Sabine Laruelle: ‘Ik ben het beu dat sommigen in de partij zich als despoten gedragen.’
Belga Sabine Laruelle: ‘Ik ben het beu dat sommigen in de partij zich als despoten gedragen.’
 ?? Bdw ?? Georges-Louis Bouchez gisteravon­d bij het MR-partijbure­au.
Bdw Georges-Louis Bouchez gisteravon­d bij het MR-partijbure­au.
 ?? Bart Dewaele ?? Denis Ducarme: ‘Dit kan niet blijven duren.’
Bart Dewaele Denis Ducarme: ‘Dit kan niet blijven duren.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium