De Standaard

Charleroi haalt laatste kampioenen­maker van Anderlecht terug uit Italië

- ©

JUPILER LEAGUE Charleroi haalde gisteren nog een extra spits. En niet de minste: Lukasz Teodorczyk wordt gehuurd van Udinese. Hij zat er op een zijspoor.

Op 18 mei 2017 knalde Lukasz Teodorczyk (29) twee goals binnen op Charleroi: het leverde Anderlecht zijn voorlopig laatste titel op. Gisteren bracht makelaar Mogi Bayat de Pool opnieuw naar Henegouwen. De spits wil weer in België spelen, want bij Udinese liep het voor geen meter. Hij zat er op de bank door blessures – onder meer een hernia – en kwam niet meer voor in de plannen. In twee seizoenen kwam ‘Teo’ in Italië niet verder dan één doelpunt in 32 matchen.

‘Hij zal heel hongerig zijn om te spelen’, zegt Frank Boeckx, indertijd Teodorczyk­s boezemvrie­nd bij Anderlecht. ‘Voor elke Belgische club is Teodorczyk een meerwaarde, hij bewees al dat hij het niveau aankan. Nu Charleroi naast de Europese poules greep, willen ze duidelijk weer voor de top vier gaan. Dan moet je durven te investeren.’

In 2017 zorgde Teodorczyk voor ophef omdat hij zijn middelving­er opstak naar de fans van Club Brugge, die hem uitdaagden en bier naar hem gooiden. En hij stuurde ook doodleuk zijn kat naar de Gouden Schoen-uitreiking zonder dat Anderlecht daarvan wist.

Voor de buitenwere­ld lijkt hij dan ook onberekenb­aar, maar voor een ploeg kan hij erg belangrijk zijn. De Pool gaat altijd tot het uiterste en is in de kleedkamer vaak een grappenmak­er. Bij Anderlecht was Teodorczyk op twee seizoenen tijd goed voor 45 goals en negen assists in 93 matchen. Fenomenale cijfers. Hij werd aanvankeli­jk gehuurd van Dynamo Kiev, maar paars-wit lichtte zijn aankoopopt­ie van 4,75 miljoen euro. Met een brutoloon van zo’n 2 miljoen euro was hij toen de best betaalde speler bij RSCA.

De Pool was geweldig productief op de counter en floreerde

vooral onder coach René Weiler. Toen Hein Vanhaezebr­ouck naar Anderlecht kwam en dominanter wilde voetballen, was zijn rijk uit.

Weerzien met Belhocine

Makelaar Mogi Bayat kwam toen met Udinese als noodoploss­ing voor 3,5 miljoen. De Poolse spits kon er niet mee lachen en haalde achteraf uit naar RSCA. ‘Niemand durfde in mijn gezicht te zeggen dat ik weg moest.’

Met Vanhaezebr­ouck had Teodorczyk niet de beste relatie, maar wel met diens toenmalige assistent Karim Belhocine. Die ziet hij nu terug bij Charleroi, als hoofdtrain­er. ‘Wat mij betreft, was Teo ook welkom geweest bij Anderlecht’, besluit Boeckx, die keeperstra­iner is bij paars-wit. ‘Al is de manier van spelen nu veranderd en had hij er misschien minder gepast.’

Op 19 december staat Charleroi-Anderlecht gepland. De Brusselaar­s zijn gewaarschu­wd.

 ?? Pn ?? Teodorczyk bij Udinese.
Pn Teodorczyk bij Udinese.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium