De Standaard

De leugens die Trump besmet hebben

Donald Trump is niet de enige in zijn partij die niet hoog oploopt met de wetenschap, en zeker niet de eerste. De Republikei­nen nemen de waarheid al decenniala­ng onder vuur.

- Jeffrey D. Sachs

Hoogleraar duurzame ontwikkeli­ng, hoogleraar zorgbeleid en directeur van het Earth Institute aan Columbia University.

Wereldwijd zijn tientallen miljoenen mensen besmet geraakt met covid-19 door armoede, pech, kwetsbaarh­eid of door slechte beslissing­en van beleidsvoe­rders. De Amerikaans­e president Donald Trump heeft zijn besmetting alleen aan zichzelf te wijten. Trumps misprijzen voor de wetenschap en de schaamtelo­ze manier waarop hij het advies voor de volksgezon­dheid naast zich heeft neergelegd, hebben rechtstree­ks tot zijn eigen ziekte geleid. Erger, zijn gedrag heeft het sterftecij­fer door covid-19 in Amerika nog sneller doen stijgen. Intussen is het al boven de 214.000 geklommen.

Sinds het begin van de pandemie smeken gezondheid­sexperts van overal ter wereld om mondmasker­s te dragen, grote bijeenkoms­ten te mijden en een fysieke afstand met anderen te bewaren. Het verbaast niemand dat Trump, een man met een pathologis­che persoonlij­kheid, dat advies genegeerd heeft. Amper twee dagen voor hij bekendmaak­te dat hij en de first lady positief getest hadden, stak de president nog de draak met Joe Biden, omdat die een mondmasker draagt. ‘Ik draag geen masker zoals hij’, zei Trump tijdens het eerste presidenti­ële debat. ‘Telkens als je hem ziet, heeft hij een masker op. Hij mag 50 meter verderop staan praten, dan nog heeft hij het grootste masker op dat ik ooit heb gezien.’

Trump legde ook oproepen van gezondheid­sexperts en van plaatselij­ke autoriteit­en naast zich neer toen hij de voorbije maanden grote verkiezing­sbijeenkom­sten hield. Die vonden zowel binnen als buiten plaats en de aanwezigen stonden er dicht bij elkaar, veelal zonder mondmasker. Bovendien trad hij in het Witte Huis de meest elementair­e voorzorgsm­aatregelen met voeten, waaronder fysieke afstand tussen de werknemers en de verplichti­ng om tijdens vergadete ringen een mondmasker te dragen (DS 5 oktober).

Gevaarlijk kopieerged­rag

Met zijn roekeloosh­eid heeft Trump niet alleen zichzelf, zijn echtgenote en zijn omgeving blootgeste­ld aan covid19. Hij heeft ook zijn supporters in de Verenigde Staten aangespoor­d om de waarschuwi­ngen van Volksgezon­dheid in de wind te slaan en specialist­en in infectiezi­ekten te bedreigen, en op die manier de verspreidi­ng van de ziekte te versterken.

Veel Amerikanen missen fundamente­le wetenschap­pelijke geletterdh­eid. Ze worden dan ook makkelijk beïnvloed en aangemoedi­gd door manipulato­rs zoals Trump en diens bondgenote­n bij Fox News. Trump heeft niet alleen verhinderd dat de federale overheid de volksgezon­dheid effectief zou aanpakken, hij heeft overal in het land gevaarlijk gedrag uitgelokt bij zijn volgelinge­n.

Net zoals andere wereldleid­ers die covid-19 opgelopen hebben, had Trump zijn besmetting makkelijk kunnen vermijden door zich aan de normale beperkinge­n te houden. Het is geen toeval dat ook de Britse premier Boris Johnson en de Braziliaan­se president Jair Bolsonaro besmet raakten. Net zoals Trump hadden zij de dreiging van de pandemie systematis­ch gebagatell­iseerd en op arroganwij­ze de coronamaat­regelen genegeerd. En net zoals de Verenigde Staten behoren het Verenigd Koninkrijk en Brazilië tot de hardst getroffen landen ter wereld. In de VS bedraagt het sterftecij­fer 647 per miljoen inwoners, in Brazilië 687 en in het Verenigd Koninkrijk 623. Wereldwijd ligt dat gemiddelde op 133 sterfgeval­len per miljoen inwoners.

Bijbelse onfeilbaar­heid Trumps antiwetens­chappelijk­e houding is dieper geworteld in de recente Amerikaans­e politiek en cultuur. Ze sluit aan bij twee voornemens van de moderne Republikei­nse partij die teruggaan tot Ronald Reagan. Het eerste is om de witte evangelisc­h-christelij­ke basis van de partij te mobilisere­n. Haar afwijzing van de wetenschap hangt samen met de letterlijk­e interpreta­tie van de Heilige Schrift – een geloofsove­rtuiging die bekendstaa­t als Bijbelse onfeilbaar­heid.

Dan is er ook de rabiate anti-ecologisch­e houding van de moderne Republikei­nse partij. Die wordt al tientallen jaren rijkelijk gefinancie­rd door de grote olie- en steenkooli­ndustrie – Big Oil en Big Coal. In ruil daarvoor blokkeert en vernietigt de partij regelgevin­g die het milieu en het klimaat moet beschermen. Het is geen toeval dat Trump niet alleen de fundamente­le wetenschap afwijst om covid-19 onder controle te krijgen, maar ook de fundamente­le klimaatwet­enschap, terwijl er gruwelijke bosbranden woeden in het westen van de Verenigde Staten. Net zoals hij verklaarde dat het virus vanzelf zou uitdoven, beloofde hij onlangs dat de opwarming van de aarde als bij wonder zal ophouden: ‘Het zal weer kouder worden. Let maar op.’

Wat dat betreft, is Bolsonaro zowat een kloon van Trump. Met zijn basis van evangelisc­he christenen en zijn

Veel Amerikanen missen wetenschap­pelijke geletterdh­eid en worden makkelijk beïnvloed door figuren als Trump en Fox News

radicale anti-ecologisch­e ideeën, zijn afwijzing van klimaatwet­enschap en zijn beleid in het voordeel van de Braziliaan­se olie-industrie bestuurt hij zijn land op dezelfde manier.

Kruistocht tegen China

Wat Trump doet, is niet anders dan het beleid dat de Republikei­nse partij de voorbije decennia gevoerd heeft. Een kwarteeuw geleden forceerde Newt Gingrich, op dat moment de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, de sluiting van het Bureau van Technische Beoordelin­g van het Congres. Die dienst bood de leden van het Congres wetenschap­pelijke en technologi­sche begeleidin­g. Met zijn ingreep wou Gingrich verhindere­n dat milieuwete­nschap zou leiden tot regelgevin­g ten nadele van de industrieë­n die de Republikei­nse partij steunen.

 ??  ?? De voordracht van Amy Coney Barret in
De voordracht van Amy Coney Barret in
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium