De Standaard

En plots ging het om een ‘afrekening’

- Hermes Sanctorum

GROENE MINISTERS Dat Kristof Calvo niet vooraf was ingelicht over de benoeminge­n, noemt Hermes Sanctorum een kapitale fout. Maar een mes in de rug was het niet.

De groene regeringsd­eelname werd in commentare­n afgedaan als een afrekening in maffiastij­l. Op internetfo­ra doken zelfs theorieën op over (godbetert) een islamitisc­h complot. Dat anonieme bronnen woorden als ‘dolk in de rug’ niet schuwden, was de ideale voorzet (DS 2 oktober). Toch lijkt veeleer een kleine onhandighe­id aan de basis te liggen, met pijnlijke gevolgen. Een staaltje chaostheor­ie in de politieke praktijk.

Groen die zijn intrede doet in een regering die de kernuitsta­p moet uitvoeren, twintig jaar na de genomen beslissing, mét de minister van Kernuitsta­p: dat is niet zonder risico. De afgelopen jaren werd die kernuitsta­p politiek eerder tegengewer­kt dan voorbereid. Desondanks zou groen zeker enkele weken op een roze wolk mogen zitten. In de plaats daarvan werd het een nacht van de lange messen … Of dat was toch de teneur.

Ministersp­osten verdelen is niet eenvoudig voor een politieke partij die conflicten vermijdt en door jarenlange oppositie niet gewoon is om lastige beslissing­en te nemen. Toch werd het een luxekeuze: een briljante oppositiel­eider of een briljante academica/ politica? Beide keuzes zijn legitiem en verdedigba­ar, Kristof Calvo zou het vicepremie­rschap hebben ingevuld met veel bravoure. Maar nu viel de keuze op iemand die rust uitstraalt – wat overeenkom­t met de toon van Vivaldi – in plaats van iemand die rechts injaagt.

Vlaanderen de gordijnen

Positieve discrimina­tie

Petra De Sutter is voor de buitenwere­ld minder bekend, maar binnen Groen geniet zij brede steun. Als Europees Parlements­lid merkten waarnemers haar al na een jaar op door haar dossierken­nis. Binnen linkse partijen is er een bias in het voordeel van mensen uit minderhede­n. Die durft geruisloos te leiden tot positieve discrimina­tie. Maar De Sutter is dan wel een transgende­r, haar kwaliteite­n overstijge­n die context ruimschoot­s. Ze kan uitgroeien tot een sterkhoude­r in de federale regering, samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (SP.A).

Dat potentieel raakte bedolven onder een minder fraai beeld. Zoals de chaostheor­ie ons leert, kunnen details grote gevolgen hebben in complexe systemen. En een politieke partij is bij uitstek een complex systeem, zeker wanneer veel mensen een rol spelen via allerhande comités en raden.

Dat

Ministersp­osten verdelen is niet eenvoudig voor een partij die conflicten vermijdt en niet gewoon is om lastige beslissing­en te nemen

voorzitste­r Meyrem Almaci

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium