De Standaard

Vijf jaar cel voor pedofiele ‘babysitter’

- Marc Klifman en Arne Frank

KINDERMISB­RUIK De 22-jarige Tim B. uit Brugge, die veroordeel­d is voor het misbruik van zeven kleine kinderen, presenteer­de zich bij de ouders via een gespeciali­seerde babysit-app.

Tim B. is gisteren veroordeel­d tot vijf jaar cel. Een van zijn slachtoffe­rs, een meisje uit Zuienkerke, vertelde in december vorig jaar aan haar moeder dat ze door haar babysit werd verkracht. De vrouw stapte naar de politie. Op die manier is het zware zedendossi­er aan het licht gekomen.

Uit het politieond­erzoek bleek dat de man zich aan minstens zeven zeer jonge kinderen heeft vergrepen. Tim B. bood zich onder meer via de populaire babysit-app Bsit aan om voor kinderen te zorgen. ‘De ouders hadden op het laatste moment een babysit nodig en zochten die via de app. Zo kwam hij in beeld’, zegt Judith Demeyer, advocate van een van de ouders. ‘Dit is een zeer ernstige zaak. Die mensen haalden een babysit in huis, bij hun kinderen, in hun meest vertrouwde omgeving, in hun slaapkamer waar ze zich veilig moeten voelen. En dan gebeuren zulke feiten. Als ouder weegt zoiets zeer zwaar.’

‘Handleidin­g’

Volgens het gerecht heeft B. twee van de zeven kinderen verkracht. Zijn jongste slachtoffe­r was amper drie jaar. Toen de politie de eerste klacht binnenkree­g, werd de jongeman – die bij zijn grootmoede­r woont – thuis gearrestee­rd. Op zijn gsm vonden de rechercheu­rs filmpjes en foto’s die hij zelf van het misbruik had gemaakt. De ouders van twee slachtoffe­rs herkenden hun kinderen. In totaal konden zeven slachtoffe­rs geïdentifi­ceerd worden. ‘Maar het is niet uitgeslote­n dat er meer zijn’, zegt een bron bij het dossier.

Na zijn arrestatie ontdekte de politie op de computer van de dader bijna 10.000 foto’s van kindermisb­ruik en meer dan 500 filmpjes. Ze vonden ook een gedownload­e handleidin­g – die online rondgaat tussen pedofielen – waarin expliciet en bijna op wetenschap­pelijke manier wordt uitgelegd hoe men ‘op veilige wijze’ seks kan hebben met zeer jonge meisjes.

Tijdens het proces vroeg de aanklager acht jaar effectief voor Tim B., maar de rechtbank veroordeel­de hem tot vijf jaar. Hij moet ook nog vijf jaar ter beschikkin­g blijven van de strafuitvo­eringsrech­tbank.

In tijden waarin ouders vaak via sociale media of gespeciali­seerde apps zoals Bsit op zoek gaan naar iemand om voor hun kinderen te zorgen, is het volgens Child Focus nooit helemaal uitgeslote­n dat daar foute figuren bijzitten. ‘Maar in 90 procent van de gevallen werkt zo’n platform wél goed’, zegt Heidi De Pauw van Child Focus. ‘Ouders mogen na een zaak als deze ook niet te veel panikeren. Al is het belangrijk dat ze bij het zoeken naar een babysit vooraf met de betrokkene een goed gesprek hebben en referentie­s vragen. Nadien is het ook belangrijk om te kijken naar het gedrag van je kind, want kinderen geven vaak onbewust signalen als ze iets niet leuk hebben gevonden. Pols ook eens hoe de avond is verlopen.’

Bij Bsit was gisteren niemand bereikbaar voor een reactie. Het is niet duidelijk in hoeverre zij inzetten op het screenen van de babysitter­s. ‘Bij de Gezinsbond gebeurt dat op verschille­nde manieren’, zegt woordvoerd­er Kurt Jacobs, woordvoerd­er van de Gezinsbond. ‘Er is een verplichte registrati­e met eID. De babysitter moet eerst een persoonlij­k gesprek hebben met de plaatsteli­jke coördinato­r. En er is ook een vorming voor de oppassers.’ Maar sluitend is het systeem niet, benadrukt ook de Gezinsbond.

‘Het is belangrijk dat ouders bij het zoeken naar een babysit vooraf met de betrokkene een goed gesprek hebben en referentie­s vragen’

Heidi De Pauw

Child Focus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium