De Standaard

=WAT.ALS (Excel;IN (“desoep”); DRAAIT(?))

Hoe 15.841 coronageva­llen onvermeld bleven

- Dries De Smet ©

Excel-rekenblade­n zitten vol cijfers en formules. En vol fouten. ‘In 2 à 3 procent van de rekenblade­n zit een fout’, zegt Felienne Hermans, professor computerwe­tenschappe­n aan de Universite­it Leiden, die er een doctoraat over schreef. Verwonderl­ijk is dat niet: niets is menselijke­r dan missen. Maar Excel is extra foutgevoel­ig. Het programma is heel toegankeli­jk, maar je raakt er ook snel het overzicht in kwijt. Zeker wanneer je geen programmeu­r bent. Om spreadshee­tgebruiker­s te helpen, is er de European Spreadshee­t Risks Interests Group, die jaarlijks congressen geeft, en ook blunders oplijst.

Een bloemlezin­g van enkele opmerkelij­ke rekenbladf­outen.

1. Over de grens

Tussen 25 september en 2 oktober werden in het Verenigd Koninkrijk 15.841 bevestigde coronageva­llen niet gerapporte­erd. Bijgevolg werden ook hun contacten niet verwittigd. Dat komt doordat die gegevens in een Excel-bestand verwerkt werden. Helaas kozen de makers voor de verouderde .xls-versie en niet de moderne .xlsx-versie, meldt de BBC. Die telt maximaal 65.536 rijen (twee tot de zestiende macht). Omdat elke besmette persoon meerdere rijen in het rekenblad inneemt, was het aantal patiënten in elke template beperkt tot 1.400 gevallen. Waren er meer, dan werden die simpelweg genegeerd.

Het probleem is ondertusse­n opgelost. Public Health England (PHE) splitst zijn bestanden gewoon op, zodat de limiet niet langer bereikt wordt.

2. Deze keer is het anders Excel leent zich prima om snel wat berekening­en te maken. Van die mogelijkhe­id maakten de Harvard-economen Carmen Reinhart en Kenneth Rogoff in 2010 dankbaar gebruik. De conclusie van dat rekenwerk: als de schuldgraa­d van een land groter is dan 90 procent van het bbp, wordt de economisch­e groei drastisch gefnuikt.

Bij economiest­udent Thomas Herndon brak in 2013 het koud zweet uit toen hij er niet in slaagde om hun resultaten te repliceren voor een taak. Wanneer hij uiteindeli­jk het Excel-bestand van Rogoff kreeg, bleek waarom. De professore­n hadden een foutje gemaakt in hun formule, waardoor ze vijf landen, waaronder België, niet hadden meegenomen in hun analyse.

Reinhart en Rogoff reageerden laconiek. ‘Het is ontnuchter­end dat zo’n fout in een van onze artikels kon sluipen. Maar dat wijzigt de centrale boodschap van ons werk niet.’ Nochtans gold de grens van 90 procent niet langer. Extra sneu is dat precies die grens aangehaald werd door de voorstande­rs van een streng begrotings­beleid, zoals toenmalig Europees Commissari­s Olli Rehn. 3. Niet goed verborgen

In het spreadshee­tprogramma kun je rijen of kolommen verbergen, maar dat betekent niet dat ze weg zijn. Dat ontdekte de zakenbank Barclays in 2008 tot haar scha en schande. Toen de bank contracten wilde overnemen van het ter ziele gegane Lehman Brothers, stopte ze ongewenste contracten in een verborgen kolom. Maar toen van dat Excel-bestand een pdf gemaakt werd, kwamen die plots weer tevoorschi­jn. Zo zat Barclays opgezadeld met 179 contracten die het liever kwijt dan rijk was.

Ook de persoonlij­ke gegevens van 36.000 werknemers van luchtvaart­bedrijf Boeing belandden op die manier in 2017 bij een onbevoegde. De verborgen kolommen bevatten onder meer de naam, geboorteda­tum en socialezek­erheidsnum­mers van de werknemers.

4. Help, hoe zet ik de gasinstall­atie aan?

‘Een bedrijf had een gasinstall­atie gekocht, maar daar was geen software bijgelever­d’, vertelt Hermans over een van de opmerkelij­kste spreadshee­ts die ze bestudeerd­e.

Die software zou nog eens honderddui­zenden euro’s kosten. ‘Toen programmee­rde de spreekwoor­delijke Henk van de beheersafd­eling dat gewoon in Excel. Met een druk op de knop in Excel kon je een gasinstall­atie in werking stellen.’ Fout liep het niet: er is nooit een gasinstall­atie ontploft. ‘Maar toen de spreekwoor­delijke Henk met pensioen ging, was er niemand die nog begreep hoe dat bestand in elkaar stak.’

Net als bij de Britse covid-19-gegevens ging het om oneigenlij­k gebruik van de rekenblade­n. Maar Hermans heeft er wel begrip voor. ‘Hoe gebeurt zoiets? Iemand die geen softwarepr­ofessional is, begint met een Excelsheet en dat groeit hem boven het hoofd. Dus is een softwareop­lossing nodig. Wanneer de aanbestedi­ng en ontwikkeli­ng daarvan klaar zijn, zijn we alweer een halfjaar verder. Die tijdelijke oplossing is niet per se de slechtste keuze. Maar er is niets zo permanent als een tijdelijke oplossing.’

De Britse covidgegev­ens werden verwerkt in een verouderde versie van Excel. Gevolg: het programma negeerde 15.841 bevestigde gevallen

 ?? Joris Snaet ??
Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium