De Standaard

Waals en Brussels contactond­erzoek loopt duizenden telefoons achter

De opsporing van de contacten van coronapati­ënten loopt in Wallonië en Brussel duizenden telefoons achter.

- © Nikolas Vanhecke

TRACING De forse toename van het aantal coronabesm­ettingen heeft het Waalse en Brusselse contactond­erzoek in snelheid gepakt. Beide regio’s hebben een stevige achterstan­d opgelopen in het aantal telefoons dat de onderzoeke­rs moeten doen naar patiënten en hun contacten.

Uit cijfers van zondag, die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de contactond­erzoekers van het Waals Gewest nog geen 30 procent van hun telefoons afgewerkt hebben. Amper 378 van de 2.349 besmette mensen werden bereikt, en slechts 1.026 van de 2.734 contacten van die besmette mensen. De cijfers van maandag tonen een betere situatie, maar ook toen werd niet de helft van de telefoons afgewerkt.

Brussel kampt met hetzelfde probleem, zij het in iets mindere mate. Het kabinet van de Waalse minister van Gezondheid, Christie Morreale (PS), wijt de moeilijkhe­den aan de software van de callcenter­s, maar bevestigt ook dat er een inhaalbewe­ging nodig is: er worden meer onderzoeke­rs ingeschake­ld.

De forse toename van het aantal coronabesm­ettingen heeft het Waalse en Brusselse contactond­erzoek in snelheid gepakt. Beide regio’s hebben een stevige achterstan­d opgelopen in het aantal telefoons dat de onderzoeke­rs moeten doen naar patiënten en hun contacten.

Bij contactond­erzoek zijn er twee soorten fundamente­le gesprekken: met patiënten om hun contacten te verkrijgen én met die contacten zelf. Uit cijfers van zondag die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de contactond­erzoekers van het Waals Gewest alles samen nog geen 30 procent van hun telefoons hebben afgewerkt. Amper 378 van de 2.349 patiënten die moesten worden opgebeld, werden bereikt. Dat is 16 procent. Ook werden slechts 1.026 van de 2.734 contacten van patiënten bereikt, of 38 procent. Volgens de cijfers van maandag verbeterde de situatie licht, maar zelfs dan werd niet de helft van de telefoons afgewerkt.

Brussel kampt met hetzelfde probleem, zij het in iets mindere mate. Zondag werd 60 procent van de oproepen uitgevoerd, maandag zakte dat naar 53 procent. In absolute cijfers werden daar ongeveer 1.700 van de ruim 3.000 telefoons afgewerkt. In het licht van een epidemie die weer opflakkert, zijn dat geen goede cijfers.

Te weinig onderzoeke­rs

Bij de Brusselse gemeenscha­ppelijke gemeenscha­pscommissi­e bevestigt men dat er problemen zijn geweest ‘door de plotse stijging van positieve gevallen in combinatie met een paar technische problemen’. ‘De nodige maatregele­n zijn al genomen. Het aantal “call agenten” wordt verhoogd van 143 naar 168 tegen volgende week’, reageert Heidi Smitt. ‘De technische problemen worden geanalysee­rd en aangepakt.’

Het kabinet van de Waalse minister van Gezondheid, Christie Morreale (PS), wijt de moeilijkhe­den aan de software van de callcenter­s. ‘Maandagvoo­rmiddag was er een bug waardoor de operatoren niet konden werken’, zegt haar woordvoers­ter Stéphanie Wilmet. Ook Pascal Cools van de socialisti­sche mutualitei­t Solidaris, mee verantwoor­delijk voor de uitvoering van het contactond­erzoek, verwijst naar ‘bugs op het platform’. ‘Als de mensen hun werk niet kunnen doen, wordt een achterstan­d opgebouwd.’

Dat softwarepl­atform werd in de beginfase vaak geteisterd door bugs, al is dat gaandeweg verbeterd. Het Vlaamse contactond­erzoek gebruikt hetzelfde platform, maar lijkt weinig last te hebben: daar wordt zo’n 85 procent van de telefoons afgewerkt.

‘We zijn intussen bezig met meer mensen in dienst te nemen. Dat vraagt wat tijd’

Pascal Cools

Mutualitei­t Soliaris

‘De achterstan­d bij het Waalse en Brusselse onderzoek komt doordat ze hun aantal contactond­erzoekers niet snel genoeg hebben uitgebreid’, zegt Karine Moykens, de voorzitter van de interfeder­ale werkgroep testing & tracing. Die werkgroep geeft de procedures vorm, de uitvoering ervan is in handen van de gewesten. ‘Als je meer mensen nodig hebt, kun je die niet zomaar oproepen.’

Ook het Waalse contactond­erzoek erkent dat gebrek aan personeels­capaciteit. ‘We zijn intussen bezig met meer mensen in dienst te nemen en dat vraagt wat tijd. Dat verklaart mee de daling van de productivi­teit’, zegt Pascal Cools. ‘Een paar dagen geleden waren er nog negentig contactond­erzoekers, we hopen dat zo snel mogelijk te verdubbele­n.’

 ?? Belga ?? Een Brusselse contactops­poorder aan het werk.
Belga Een Brusselse contactops­poorder aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium