De Standaard

Laat andere prioriteit­en zinvolle hervorming niet wegduwen

-

De federale formatie heeft een politieke generatie getekend. De voorstelle­n om een herhaling van die politieke soap te voorkomen, tieren welig. Bart De Wever, altijd in de spits als het erom gaat de situatie te definiëren, kwam meteen met het verregaand­e voorstel een meerderhei­dsstelsel in te voeren. Dat zou leiden tot grotere partijen die elk in hun wingewest dominant zijn en met elkaar zaken kunnen doen.

Gisteren, op het jaarlijkse openingsco­llege politicolo­gie van de UGent, voegden de voorzitter­s van de drie traditione­le Vlaamse partijen hun ideeën toe aan het debat. Zowel de terugkeer naar kleinere kieskringe­n als de invoering van een grotere, federale kieskring passeerde de revue, maar verdeelde de meningen. Er leek wel vrij grote overeenste­mming te bestaan over de noodzaak om een deadline in te voeren, zodat een regeringsv­orming niet langer dan bijvoorbee­ld zes maanden zou kunnen aanslepen. Als er tegen die einddatum geen nieuwe ploeg klaarstaat, dan volgen er nieuwe verkiezing­en, naar het voorbeeld van landen als Spanje en Israël. Daar is recentelij­k gebleken dat die regel geen wondermidd­el is. Soms moest de kiezer twee of drie keer worden opgeroepen. Maar uiteindeli­jk kwam er wel een werkbare formule uit de bus.

In een democratie zijn verkiezing­en een sluitstuk. Als alle machten uitgaan van de natie, zoals al sinds 1831 in onze grondwet staat, dan geeft het pas om bij een blokkering vervroegde verkiezing­en te houden. Ook als die op het eerste gezicht geen oplossing brengen en zelfs als ze de problemen nog groter dreigen te maken. Dat is een princiepsk­westie, geen zaak van loutere efficiënti­e.

Politici moeten spelen met de kaarten die hen door de kiezer worden toebedeeld. Maar ze mogen die kaarten ook aan de kiezer teruggeven als ze geen manier vinden om het spel te spelen. Dat is niet minder eervol dan de impasse langer te laten duren dan het impliciete contract tussen burger en overheid verdraagt. De jongste versie van dat spel ging ver over die grens. De gevolgen daarvan, in termen van verloren vertrouwen, zullen zich nog jaren laten gevoelen.

Nu het trauma van de schier uitzichtlo­ze onderhande­lingen nog vers is en herhaling voor alle betrokkene­n een nachtmerri­e lijkt, ogen de kansen op een hervorming gunstig. Hervorming­splannen zijn zelfs ingeschrev­en in het regeerakko­ord. Het grootste risico is dat de urgentie daarvan slijt, naarmate de herinnerin­g vervaagt. Andere prioriteit­en dreigen die zinvolle vernieuwin­g weg te duwen. En dat zou jammer zijn.

Kaarten teruggeven aan kiezer is niet minder eervol dan formatie eindeloos te laten aanslepen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium