De Standaard

De stijlbreuk van De Croo met Wilmès

- Simon Andries

COMMUNICAT­IE Nieuwe bazen, nieuwe communicat­ie. De regering-De Croo introducee­rt meteen een nieuwe stijl.

Geen gedraal of getalm. Premier Alexander De Croo (Open VLD) zat zelfs nog maar half in zijn stoel, toen hij al benadrukte dat de ‘situatie zorgelijk en heel ernstig is’ en dat er strengere regels zouden worden afgekondig­d. De stijlbreuk met zijn voorganger Sophie Wilmès (MR) was daarmee meteen een feit.

Wilmès nam vaak een langere aanloop, voor ze het slechte nieuws aankondigd­e. Ook stond ze er vaak op om eerst de bestaande maatregele­n nog eens te herhalen. De Croo kwam, toch bij zijn eerste persconfer­entie, sneller ter zake.

Zo eenvoudig mogelijk De regering had deze keer ook haar visuals, met daarop de vier belangrijk­ste strengere regels, al helder klaarstaan. Zo trok ze duidelijk lessen uit de veel te gedetaille­erde powerpoint onder Wilmès. ‘We hebben alles gedaan om de maatregele­n zo eenvoudig mogelijk te maken’, gaf De Croo expliciet aan.

In tegenstell­ing tot Wilmès liet De Croo de communicat­ie over de maatregele­n over aan zijn vakministe­r Frank Vandenbrou­cke (SP.A), terwijl zijn Maggie De Block (Open VLD) onder Wilmès in de coulissen moest blijven.

De experts konden het wel smaken. ‘Ik vond het een heel goede persconfer­entie’, oordeelde Herman Goossens (UAntwerpen) in Terzake. ‘De Croo en Vandenbrou­cke waren communicat­ief heel goed, en ik vond het ook de juiste maatregele­n, een duidelijke boodschap, op het juiste moment.’ Ook Geert Meyfroidt (UZ Leuven) zag dat er ‘nu een nieuwe ploeg aan de macht is, die duidelijk van plan is om het heel krachtdadi­g en kordaat aan te pakken’.

‘Pedagogisc­he sessie’

Niet iedereen was zo enthousias­t over de eerste corona-persconfer­entie van de regering-De Croo. Zo bedankte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zijn collega Frank Vandenbrou­cke nogal cynisch voor zijn ‘heel pedagogisc­he sessie’. In tegenstell­ing tot De Croo nam Vandenbrou­cke uitgebreid zijn tijd om de maatregele­n te duiden en extra te herhalen. Al tijdens de persconfer­entie draaide Jambon zichtbaar met zijn ogen toen Vandenbrou­cke de nadruk legde op het cijfer ‘vier’ en daar ook de nauwe contacten bij sleurde, ‘want één plus drie is ook vier’.

Ook de visuals konden beter. Bij de nieuwe regels over de cafés staat het logo van een bord met bestek. Terwijl net de restaurant­s, waar effectief gegeten wordt, zich niet aan die regels moeten houden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium