De Standaard

‘Er is een zéér intense circulatie in Brussel’

-

Een op de zeven Brusselaar­s die getest worden, blijkt besmet. Dat hoge cijfer toont dat de situatie in de hoofdstad nog erger is dan de jongste dagen al werd vermoed.

Zijn er echt meer gevallen in Brussel of wordt er gewoon meer getest?

In de laatste week met volledige cijfers waren er in het Brussels Hoofdstede­lijk Gewest 3.504 nieuwe bevestigde gevallen bijgekomen. Dat is ruim de helft meer dan de week voordien. De stijging is niet te wijten aan het ruimere testbeleid. Het aantal afgenomen tests is in diezelfde periode met slechts 3 procent gestegen.

Het sterkst doet het virus de ronde in de Brusselse gemeenten Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg en Sint-Joost-ten-Node. Daar zijn er de voorbije twee weken per 100.000 inwoners de meeste nieuwe besmetting­en gemeld. In Sint-Jans-Molenbeek waren er in twee weken tijd 770 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Ter vergelijki­ng: op de Europese kaart kleuren landen donkerrood, zodra ze de drempel van 120 gevallen per 100.000 inwoners bereiken. In Madrid ligt dat cijfer op 587 gevallen per 100.000 inwoners.

Hoeveel mensen zijn werkelijk besmet in Brussel?

Dat weet niemand. Maar er zijn gegronde vermoedens dat het dark number almaar groter wordt: de positivite­itsratio stijgt. Het aandeel geteste personen dat een positieve uitslag krijgt, ligt in Brussel rond de 14 procent.

‘Dat is zéér hoog’, zegt Steven Van Gucht (Sciensano). ‘Dat wijst erop dat we nog een heleboel gevallen missen. Het toont aan dat er een zeer intense viruscircu­latie is in Brussel.’

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie hanteert een bovengrens van 5 procent. ‘En eigenlijk moet die ratio onder de 1 procent’, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt, KU Leuven).

In Brussel zit de positivite­itsratio al sinds september in stijgende lijn. Die is nu zelfs bijna dubbel zo hoog als het nationaal gemiddelde (7,3 procent).

Maar ook in andere provincies, met name in Luik en Waals-Brabant, stijgt de positivite­itsratio. Toch heeft geen andere provincie, na de eerste golf in de lente, zo’n hoog cijfer gehaald als Brussel nu. Ook Antwerpen niet toen er in de zomer een opflakkeri­ng was.

Wanneer wordt de toestand echt kritisch?

‘Het kritische punt wordt bereikt wanneer de ziekenhuiz­en het niet meer aankunnen. Voor dat punt bereikt wordt,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium