De Standaard

Partijtop MR wordt zo groot als voetbalplo­eg

- Peter De Lobel

GEORGESLOU­IS BOUCHEZ

Geen G5, G7 of G8, neen, de MR krijgt een G11 aan het hoofd. Voorzitter Bouchez wordt voortaan bijgestaan door tien ‘wijzen’.

Net als het partijbure­au ’s ochtends duurde de vergaderin­g van de intergroep, met daarin de MRparlemen­tsleden, maandagavo­nd meer dan vier uur. Ze moesten zich uitspreken over het lot van voorzitter Georges-Louis Bouchez. En ook daar zou het er hard aan toegegaan zijn. ‘Hij heeft zijn excuses aangeboden en hij heeft moeten luisteren, wat niet makkelijk is voor hem’, zei Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) gisteren op Radio 1.

Bouchez krijgt niet vier maar tien schoonmoed­ers om zich heen bij het bestuur van de partij. Met Bouchez erbij komt dat op elf, ‘de G11’. De partijtop wordt daarbij zo groot als een voetbalplo­eg. Dat besluitvor­mende orgaan komt naast het uitgebreid­e bureau en moet ‘maken dat er een debat wordt gevoerd rond de beslissing­en’, verklaarde voormalig minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR). Het komt erop neer dat Bouchez de groep moet raadplegen voor hij een beslissing neemt.

Het gaat om vicepremie­r Sophie Wilmès, de minister-president van de Franse Gemeenscha­p PierreYves Jeholet, de Waalse viceminist­er-president Willy Borsus, de Brusselse MR-fractielei­der Alexia Bertrand, Bacquelain­e (die de studiedien­st leidt), de ondervoorz­itters Kattrin Jadin en MarieChris­tine Marghem, de voorzitter van de intergroep Vincent De Wolf, Crucke en – opvallend – Denis Ducarme.

Factuur uit partijkas Ducarme haalde publiek hard uit naar Bouchez. Voor de camera’s, bovendien. Hij zei dat hij de oplossing die voorlag, met ‘vier wijzen’, maar niks vond. Of ze dan met z’n vijven overleg zouden plegen met andere voorzitter­s, vroeg hij zich af. In de uiteindeli­jke oplossing is de leidersplo­eg twee keer zo groot.

‘We zochten een collectiev­e oplossing, dat was nodig’, zegt hij. ‘Wij zijn de enige Franstalig­e partij die de ondernemer­s en kmo’s verdedigt. En dat doet meneer Bouchez ook. Kijk, ik werk samen met mensen die hetzelfde politieke doel hebnieuwe ben. Dat zijn niet noodzakeli­jk mensen die ik graag mag.’

Bouchez is nog niet uit de gevarenzon­e. In de kranten van Sudpresse werd gisteren bericht over een mogelijke onregelmat­igheid bij de financieri­ng van de voorzitter­sverkiezin­gen. Er is een factuur van Bouchez betaald uit de partijkas. Zijn woordvoerd­ers geven aan dat het gaat om geld van een lopende rekening, en dat dat soort betalingen afgetrokke­n worden van zijn loon.

Ducarme zegt de documenten te bestuderen. ‘Mogelijk vraag ik het interne arbitragec­omité om duidelijkh­eid. Maar ik heb nog geen vraag ingediend.’ Christine Defraigne, eveneens kandidaat-voorzitter in 2019, wil zich daar in dat geval bij aansluiten. ‘Ik beschuldig niemand ergens van. We moeten alleen zeker zijn dat alle kandidaat-voorzitter­s een gelijke juridische behandelin­g hebben gekregen.’

‘Ik werk in de politiek samen met mensen die hetzelfde doel hebben. Dat zijn niet noodzakeli­jk mensen die ik graag mag'

Denis Ducarme

MRKamerlid en lid G11

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium