De Standaard

Eerste werf voor Mahdi: alle asielzoeke­rs direct opvang geven

- Yves Delepeleir­e

MIGRATIE Asielzoeke­rs die zich online aanmelden, moeten meteen opvang krijgen. Ngo’s halen gelijk voor de rechter.

‘Ik tref een departemen­t aan in crisis en in chaos’, zei Maggie De Block (Open VLD) toen ze eind 2018 de bevoegdhei­d over asiel en migratie weer overnam van Theo Francken (N-VA). Om de instroom van asielzoeke­rs een halt toe te roepen, had Francken een quotum van vijftig asielaanvr­agen per dag ingevoerd. Daardoor bleven veel kandidaat-asielzoeke­rs op straat, wachtend op opvang. Een onwettige maatregel, oordeelde de Raad van State. De Block voerde de maatregel af en ging weer op zoek naar extra opvang.

Ook haar opvolger, Sammy Mahdi (CD&V), moet meteen de handen uit de mouwen steken. Hoewel hij in zijn eerste radio- en tv-optredens een kordaat en humaan terugkeerb­eleid als prioriteit naar voren schoof, bestaat zijn eerste prioriteit erin de registrati­e en opvang van asielzoeke­rs opnieuw ordentelij­k te organisere­n.

Maandag heeft de Franstalig­e rechtbank van eerste aanleg in Brussel in kort geding de Belgische staat veroordeel­d, omdat asielzoeke­rs niet meteen opvang krijgen wanneer ze zich online bij de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) aanmelden. De ngo Vluchtelin­genwerk Vlaanderen en negen andere organisati­es hadden een rechtszaak aangespann­en.

Klein Kasteeltje

Door de lockdown schortte De Block in maart tijdelijk de fysieke registrati­e van asielaanvr­agen in het aanmeldcen­trum Klein Kasteeltje op. Sinds begin april moeten kandidaat-asielzoeke­rs zich eerst via een online formulier aanmelden. Daarna krijgen ze van de DVZ een e-mail voor een afspraak om hun aanvraag te registrere­n, maar dat kan dagen tot weken duren. Al die tijd krijgen kandidaat-asielzoeke­rs geen opvang van Fedasil.

Sinds de zomer dienden veel asielzoeke­rs, met de hulp van advocaten en ngo’s, een eenzijdig verzoeksch­rift in om hun recht op opvang af te dwingen en werd Fedasil al honderden keren veroordeel­d. Fedasil voerde die vonnissen ook uit, maar ngo’s bleven aandringen dat de overheid haar beleid zou bijsturen. Omdat dat niet gebeurde, stelden ze de Belgische

Kandidaat-asielzoeke­rs moeten zich via een online formulier aanmelden. Daarna kan het weken duren voor ze van Fedasil opvang krijgen

staat in gebreke.

De rechter verplicht de staat nu om alle nodige maatregele­n te nemen, zodat asielzoeke­rs wel opvang krijgen zodra ze zich online aanmelden. De overheid krijgt daarvoor dertig dagen de tijd. Voor elke dag vertraging geldt een dwangsom van 2.500 euro (met een maximum van 100.000 euro).

Mahdi, de nieuwe staatssecr­etaris, laat weten te bekijken welk gevolg nu aan het vonnis gegeven moet worden.

In het regeerakko­ord engageerde­n de Vivaldi-partijen zich om ‘zo snel mogelijk’ weer met de fysieke registrati­es van asielaanvr­agen te beginnen. Ook Vluchtelin­genwerk Vlaanderen vraagt dat al langer. De ngo vindt dat het huidige beleid de facto neerkomt op asielquota, wat De Block aan Francken verweet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium