De Standaard

Actie om meer meisjes en vrouwen aan het sporten te krijgen

- © Senne Starckx Peter Vantyghem ©

SPORT Negen vrouwelijk­e topsporter­s nemen de handschoen op om meer vrouwen te laten sporten en hen een gelijkwaar­dige status te geven.

Vrouwen zijn te weinig vertegenwo­ordigd in sportieve structuren, krijgen niet genoeg aandacht van de media en worden financieel als de minderen beschouwd van hun mannelijke tegenhange­rs.

Dat bleek uit een bevraging van het Belgisch Olympisch en Interfeder­aal Comité (BOIC) bij 214 vrouwelijk­e atleten, coaches en bestuurder­s.

Tijd voor actie, vindt de taskforce ‘Women & Sports’, die in 2018 opgericht werd. Daarom werd gisteren, in de perszaal van de Rode Duivels, het platform ‘Game Changers’ voorgestel­d. Zoals de film met dezelfde titel in 2018 vele ogen opende over sportdiëte­n, zo wil de nieuwe groep de blik van de massa veranderen ten aanzien van vrouwen en sport.

‘We willen geen klaagzang afsteken’, zei basketbals­peelster Ann Wauters, een van de voorlopig negen leden van de groep. ‘Empowering Women in Sports’ is een positieve actie. We willen meer kansen geven aan vrouwen die willen sporten, coachen en besturen. We vinden ook dat er meer mediaaanda­cht moet zijn voor vrouwenspo­rt, en dat we meer positieve rolmodelle­n moeten kunnen tonen.’

Wauters zal in eerste instantie samenwerke­n met Gella Vandecavey­e, Tia Hellebaut, Evi Van Acker, Kim Gevaert, Gitte Haenen, Kimberly Buys, Elfje Willemsen en Nicky Degrendele. Het is de bedoeling dat de groep nog uitbreidt, ook met mannelijke sporters.

Macho-omgeving

Op de agenda staan voorlopig vooral acties die moeten sensibilis­eren. Daarbij een speciale sportdag voor vrouwen, waarbij atleten steun en visibilite­it zullen verlenen. Er komt ook een website, waarop interviews komen met vrouwen door vrouwen over de voordelen van sporten. De groep zegt dat ze ook al meteen ervaren heeft dat er een grote nood is aan precieze cijfers, en zal dus onderzoek in gang steken om de barrières te identifice­ren die vrouwen weghouden van sport.

Volgens Dominique Gavage, die de taskforce leidt, is er echter meer nodig. ‘We willen een grondige mentalitei­tsverander­ing, want de sportwerel­d is een macho-omgeving waar nog steeds veel stereotiep­en bestaan.’

Game Changers zal nauw samenwerke­n met sportfeder­aties en de gemeenscha­ppen. Daar zullen de middelen gevonden moeten worden om de doelen van de groep ook een slaagkans op lange termijn te geven.

 ?? Pn ?? Ann Wauters.
Pn Ann Wauters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium