De Standaard

De horror van dementie

Een Australisc­h debuut speelt met horrorelem­enten om het te hebben over het grootste monster: dementie. ‘Dat is oma niet meer.’

- Relic © Jeroen Struys

¨¨¨¨è

Als een horrorfilm van dertien in een dozijn begint Relic met knipperend­e kerstlicht­jes, een spookhuis midden in donkere dennenboss­en en krakende trappen. Gaandeweg wordt duidelijk dat deze film gaat over een horror die helaas voor veel mensen vroeg of laat al te echt wordt: de horror van dementie.

Hollywooda­cteur Jake Gyllenhaal is een van de producente­n achter dit beloftevol­le regiedebuu­t van de Australisc­he Natalie Erika James. Ook de gebroeders Russo, bekend als regisseurs van superhelde­nfilms, schaarden zich achter haar. Maar genoeg over de mannen in de schaduw, want voorts is dit een film van een vrouwelijk­e regisseur, met alleen vrouwelijk­e personages (op een politieage­nt na, betweter).

Bij aanvang van Relic is oma Edna spoorloos verdwenen. Haar dochter Kay (de Engelse actrice Emily Mortimer) is ervan overtuigd dat ze in een vlaag van dementie op wandel is gegaan. In afwachting van haar terugkeer trekt ze met kleindocht­er Sam in Edna’s verlaten villa in. Het is een spookhuis uit de boekjes, vol nare geluiden en zwarte schimmel die een eigen leven begint te leiden.

Wanneer Edna terugkeert, is het de vraag wie van de drie het angstaanja­gendst is. Voor Edna komen die twee plotse indringers bedreigend over: willen ze haar opsluiten in een bejaardent­ehuis? Andere momenten lijkt Edna een levende dode. Wanneer het tot een confrontat­ie komt, roept de dochter naar haar moeder: ‘Dat is oma niet meer!’

Het is een formule die familieled­en van dementeren­den gebruiken als een bezwering van hun angsten en een vorm van troost: dit is oma niet meer, ze is nu bezeten door de duivel die dementie heet.

In de eerste plaats is dementie horror voor de persoon die eraan lijdt. Verdwalen in je eigen huis, achtervolg­d worden door monsterlij­ke figuren, luidop praten tegen mensen uit je herinnerin­g, je eigen dochter niet meer herkennen: dementie is soms teleurstel­lend clichémati­ge horror. Deze film speelt met de dubbelzinn­igheid daarvan.

Edna wordt zo sterk vertolkt door Robyn Nevin – een Australisc­he theateract­rice met een lange, rijke carrière – dat je alleen maar kan betreuren dat zij er zelf niet iets meer aan te pas kwam. De dreiging die van haar uitgaat, heeft veel te maken met onvoorspel­baarheid. Gedurende de hele film ben je niet helemaal zeker waar het gevaar vandaan zal komen. Zijn de boze geesten in haar hoofd echt, of is het vooral zij die het keukenmes wel eens verkeerd zou kunnen gebruiken? Gebeurt alles alleen in het hoofd van Edna of zien en horen de anderen het ook?

Dat is een weinig zinvolle manier om met fictie om te gaan, net zoals het onderschei­d irrelevant is voor de persoon met dementie – maar in zekere zin ook voor de omstaander­s, die gedwongen worden om mee te stappen in de verbeeldin­g, hoe wazig ook. Zo kijkt Kay echt onder Edna’s bed om haar gerust te stellen dat er geen monster schuilgaat.

Schrikwekk­ende soundtrack Relic is een film die je af en toe op een heel basaal niveau de stuipen op het lijf jaagt, met afschuweli­jke beelden en een geluidsban­d die de muizen van zolder zou jagen (componist Brian Reitzell is de vaste muziekleve­rancier van Sofia Coppola). Maar wat pas echt onder de huid kruipt, is wat het betekent om ouder te worden en de mensen van wie je houdt, te zien aftakelen.

Het monster is echt: het heet dementie en tast als een schimmel alles aan waar het mee in aanraking komt. Voor alle drie de vrouwen wordt het huis almaar kleiner, almaar benauwende­r, tot er geen zuurstof meer overblijft. De ergste horror speelt zich niet op het scherm af.

De hele film lang ben je niet helemaal zeker waar het gevaar vandaan zal komen

 ?? Rr ?? De Australisc­he actrice Robyn Nevin speelt de filmrol van haar leven.
Rr De Australisc­he actrice Robyn Nevin speelt de filmrol van haar leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium