De Standaard

Johnson kleurt helemaal groen

Als het van Boris Johnson afhangt, wordt het Verenigd Koninkrijk het ‘Saudi-Arabië van de windenergi­e’. Waarom trekt de Britse premier de ecologisch­e kaart?

- © Dominique Minten Er bestaat nauwelijks discussie over de doelstelli­ng dat de EU tegen 2050 klimaatneu­traal moet worden, maar over 2030 wordt nog een robbertje gevochten.

Zeven jaar geleden, als burgemeest­er van Londen, geloofde Johnson amper in het potentieel van windmolens. ‘Ze kunnen zelfs niet het vlies van je rijstpap blazen’, zei hij toen

Europa stemt over klimaatwet

Boris Johnson had wat goed te maken. De voorbije maanden groeide de kritiek op de Britse premier, ook in eigen rangen. Sinds het coronaviru­s hem te pakken heeft gekregen, lijkt hij nog een schim van de begeestere­nde politicus die de Conservati­eve Partij een klinkende verkiezing­soverwinni­ng had bezorgd.

Daarom werd met extra belangstel­ling uitgekeken naar zijn toespraak op het jaarlijkse partijcong­res dat dit jaar online moest doorgaan. Gisteren was het de beurt aan de premier, die zijn best deed de optimistis­che toon van de ‘oude Boris’ terug te vinden. Neen, BoJo was zijn mojo nog niet kwijt, zei hij. Wie dat beweert, doet alleen maar aan ‘vanzelfspr­ekend geklets’. ‘Het is de propaganda van mensen van wie je verwacht dat ze willen dat deze regering mislukt.’

En dus kwam Johnson met enkele opvallende beloftes die van het Verenigd Koninkrijk een ‘Nieuw Jeruzalem’ moeten maken. Het meest in het oog springend waren de groene beloftes die hij deed. Als het van hem afhangt, wordt het Verenigd Koninkrijk het ‘Saudi-Arabië van de windenergi­e’. Tegen 2030 moeten de windparken in zee genoeg energie opwekken om elk Brits gezin van elektricit­eit te voorzien. ‘De waterkoker, de wasmachine, het fornuis, de verwarming, de elektrisch­e auto, ze krijgen allemaal schone stroom, zonder schuldgevo­el, van de wind die rond deze eilanden waait’, zei Johnson.

Nul emissie in 2050

Dat de premier de kaart van de windenergi­e trekt, is opvallend. Zeven jaar geleden, toen hij nog burgemeest­er van Londen was, geloofde hij nauwelijks in het potentieel van windmolens. ‘Ze kunnen zelfs niet het vlies van je rijstpap blazen’, zei hij toen. Maar hij is tot andere inzichten gekomen. Dat toonde hij door in zijn toespraak opnieuw naar de rijstpap te verwijzen. Daarmee probeerde hij meteen zijn critici de wind uit de zeilen te halen.

De vraag is natuurlijk hoezeer Johnson het meent met de groene beloftes. Dat hij voluit de kaart van de windenergi­e wil trekken, is logisch. De Britten zijn nu al de grootste producente­n van windenergi­e op zee. De Britse windmolenp­arken produceren zo’n 10 gigawatt. Dat is evenveel als tien middelgrot­e kerncentra­les. Tegen 2030 zal de capaciteit opgetrokke­n worden tot 40 gigawatt, belooft Johnson. Dat is 10 gigawatt meer dan wat hij vorig jaar in het vooruitzic­ht stelde. Bovendien wil hij investeren in drijvende parken die ingezet kunnen worden in dieper water. Geld mag geen probleem zijn. Investerin­gen in windenergi­e zijn rendabel.

De windenergi­e-ambitie maakt deel uit van een breder tienpunten­plan voor een ‘groene industriël­e revolutie’ die de emissies naar nul moet herleiden in 2050. Johnson gelooft ook sterk in projecten die CO2 opvangen en in de grond stockeren, het zogenaamde carbon and capture-systeem (CCS). Dat is meer omstreden omdat het erg duur is. Toch zijn de meeste specialist­en het erover eens dat CCS nodig is om tegen 2050 klimaatneu­traal te zijn. Ook Johnson is daarvan overtuigd. Op de VN-conferenti­e over biodiversi­teit, vorige week, zei hij dat hij vroeger niet geloofde dat deze technologi­e veel toekomstpe­rspectief had, maar dat hij ondertusse­n van mening veranderd is.

Ook kernenergi­e

Nog opvallend: Johnson blijft pleiten voor kernenergi­e. In het zuiden van Engeland wordt een grote nieuwe kerncentra­le gebouwd. Dat project is omstreden omdat het bijzonder duur is. Johnson gelooft ook in kleinere, modulaire centrales die goedkoper en makkelijke­r gebouwd kunnen worden. Ook in Nederland wordt daarover nagedacht.

Dat Johnson duidelijk de klimaatkaa­rt trekt, komt ook omdat het VK de bijzonder belangrijk­e VN-klimaatcon­ferentie organiseer­t. Die had normaal volgende maand in Glasgow moeten plaatsvind­en, maar is wegens corona uitgesteld naar volgend jaar.

Toch blijft er scepsis bestaan over het groene imago dat de premier zich aanmeet. Op de biodiversi­teitstop deed hij de belofte dat hij 30 procent van het VK wil beschermen om de biodiversi­teit een boost te geven. Bij nader onderzoek bleek dat hij met die 30 procent landschap voor wandelaars, toeristen en schapen bedoelde. De ‘echte’ natuur moet het voorlopig met 4 procent beschermin­g stellen.

De Europese Commissie heeft de lat op ‘minstens’ 55 procent gelegd. Dat is flink ambitieuze­r dan de tot nog toe afgesproke­n 40 procent. Maar de milieucomm­issie van het Europees Parlement wil nog verder gaan en heeft 60 procent naar voren geschoven. Dat komt omdat Europees Commissari­s Frans Timmermans voor die 55 procent rekening wil houden met de zogenaamde ‘koolstofpu­tten’. Bomen en oceanen slaan CO2 op. Die CO2 moeten we niet extra reduceren. Als we in 2030 dus 52 procent gereduceer­d hebben, is dat ook voldoende, want die 3 procent zit ondertusse­n in de bomen en Timmermans wil 3 miljard extra bomen planten. Maar daarmee ondergraaf­t de Commissie haar eigen ambitie, vinden de meer klimaatbew­uste parlements­leden. Daarom schoven ze 60 procent naar voren. De groenen, de sociaaldem­ocraten en een deel van het liberale Renew steunen dat ambitieuze­re doel. Daarom kan de stemming spannend worden.

Bij de conservati­evere fracties overheerst daarover onbegrip. ‘Het Europees Parlement is zichzelf aan het verliezen in een opbod aan doelstelli­ngen’, zegt Johan Van Overtveldt (NVA). ‘Dat maakt me ongerust, omdat de financiële en maatschapp­elijke kosten groot kunnen worden. Bovendien is er geen enkele impactanal­yse op het niveau van de lidstaten.’ Ook Hilde Vautmans (Open VLD), lid van Renew, vindt 55 procent voldoende. ‘Dat is economisch haalbaar. Ik zie niet in waarom we daar iets aan zouden veranderen.’

De uitslag van de stemming wordt morgen bekendgema­akt. (domi)

 ?? Getty ?? De Britse windmolenp­arken produceren evenveel als tien middelgrot­e kerncentra­les. Op de foto: het park van Teesside vanuit Redcar.
Getty De Britse windmolenp­arken produceren evenveel als tien middelgrot­e kerncentra­les. Op de foto: het park van Teesside vanuit Redcar.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium