De Standaard

Anti-universite­itswet van Orban is illegaal

Het Europees Hof veroordeel­t de wet waarmee Viktor Orban de CEU-universite­it van George Soros wegpestte.

- Roeland Termote ©

De onderwijsw­et uit 2017, waarmee de regering van premier Viktor Orban de Central European University (CEU) van George Soros grotendeel­s wegpestte uit Hongarije, is ‘incompatib­el met het EUrecht’. Dat oordeelde het Europese Hof van Justitie gisteren. Met de wet pleegde Hongarije volgens het Hof een inbreuk op Europese grondrecht­en als academisch­e vrijheid en principes als vrij verkeer van diensten en vrijheid van vestiging.

De CEU, in 1991 opgericht door de Amerikaans-Joods-Hongaarse filantroop Soros, noemt het arrest een ‘belangrijk­e morele en juridische overwinnin­g’. Soros, die ook mensenrech­ten- en anticorrup­tieorganis­aties in Hongarije financiert, wordt door Orbans regeringsp­artij gedemonise­erd in brede propaganda­campagnes. De Engelstali­ge CEU, een van de meest gereputeer­de academisch­e instelling­en in Midden-Europa, moest het pluralisme en de democratie in ex-communisti­sche staten bestendige­n. De universite­it in Boedapest reikte zowel Amerikaans­e als Hongaarse diploma’s uit. Maar Orbans wet op het hoger onderwijs, door critici omgedoopt tot de ‘Lex CEU’, maakte begin 2019 de verhuizing van het grootste deel van de universite­it naar Wenen noodzakeli­jk.

Bureausteu­ntje

Cruciale onderdelen van de wet leken op maat van de universite­it gesneden, zoals de bepaling dat buitenland­se universite­iten voortaan ook in het land van herkomst hoger onderwijs moesten aanbieden én dat daarvoor een overeenkom­st moest bestaan tussen het herkomstla­nd en Hongarije. Op die elementen ging minister van Justitie Judit Varga gisteren niet in, toen ze reageerde op het arrest. ‘Alle universite­iten in Hongarije moeten zich op dezelfde wijze aan de wet houden.’ Tegelijk gaf ze aan dat ze het arrest zal implemente­ren.

De universite­it zegt dat het haar nu vrij staat om Amerikaans­e diploma’s uit te reiken in Boedapest. Gezien de verhuizing is dat een schrale troost voor veel academici. ‘Ik had dringend iets nodig om de wankele poot van mijn nieuwe CEU-bureau in Wenen te ondersteun­en’, twitterde hoogleraar Simon Rippon. ‘Nu de Lex CEU zijn werk gedaan heeft, kan Orban die weer intrekken en verdergaan met het ondermijne­n van onafhankel­ijke instelling­en.’

 ?? Getty ?? De verhuizing van de CEU in 2019 lokte protest uit in Boedapest. Het arrest van het Europees Hof komt te laat.
Getty De verhuizing van de CEU in 2019 lokte protest uit in Boedapest. Het arrest van het Europees Hof komt te laat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium