De Standaard

Parlement maakt het ceo Bpost niet te lastig

Zo transparan­t als zijn raad van bestuur vraagt, ‘zal en kan hij niet zijn’. Wettelijke regels én de juridische praktijk beletten hem dat. De parlements­leden namen gisteren vrede met de uitleg van Bpost-ceo Jean-Paul Van Avermaet.

- Pascal Dendooven

Van Avermaet, die gisteren in een parlementa­ire commissie uitleg gaf over zijn strategie bij Bpost en de juridische onderzoeke­n naar hem, groeide in zijn rol naarmate de zitting vorderde. Deze commissie zou het hem niet lastig maken, dat werd gaandeweg duidelijk. Zijn strategie om in zijn uiteenzett­ing uitsluiten­d te praten over Bpost en over de transforma­tie die het bedrijf moet doormaken, leek te werken.

Even was er ontevreden­heid in de commissie, omdat de ceo niets vertelde over de spreekwoor­delijke olifant in de kamer: de kartelonde­rzoeken waarbij hij betrokken is. Het leverde hem aanvankeli­jk wat kritische vragen op, maar die ebden weg, ook al door de tijdsdruk. De zaal was al geboekt voor een volgende vergaderin­g.

Praten mag niet

Van Avermaet bleef consequent bij zijn strategie. Hij minimalise­erde het onderzoek van de Belgische Mededingin­gsautorite­it (BMA). Het ging om ‘schrifteli­jke vragen, eigen aan de eerste fase van zo’n onderzoek’. Officieel was hij niet in beschuldig­ing gesteld, hij zei ervan overtuigd te zijn dat hij geen inbreuken op de kartelwetg­eving gepleegd had. ‘Ik heb het volste vertrouwen in de goede afloop.’

Of hij al ondervraag­d was door het Amerikaans­e Department of Justice (DoJ) werd niet duidelijk – de vraag werd niet gesteld. Over het Amerikaans­e onderzoek zei Van Avermaet wel ‘dat hij van zijn raadsliede­n begrepen had dat hij daar niet veel over mocht zeggen’. Doet hij dat wel, dan riskeert hij een sanctie. Ook de Belgische wetgeving belet hem vrijuit te praten, gaf hij aan.

Met dat ene zinnetje ontmijnt Van Avermaet overigens de eis van zijn raad van bestuur om transparan­t te zijn op straffe van ontslag zonder vertrekver­goeding. De bestuurder­s hadden hem gevraagd om transparan­t te communicer­en over alle verdere stappen

in de onderzoeke­n waarbij hij betrokken is. Alleen op die manier kunnen zij de belangen van Bpost vrijwaren. Maar Van Avermaet gaf aan daar maar gedeelteli­jk op in te kunnen gaan. Om wettelijke redenen, zei hij, maar ook ‘omdat hij zich op een bepaald moment misschien zal moeten verdedigen’.

Het bleef onduidelij­k welke vragen de raad van bestuur hem gesteld had én wat zijn schrifteli­jke antwoorden daar vorige week op waren. Hij zei dat hij de brieven niet bij zich had, het was volgens hem ook niet nuttig om dergelijke documenten mee te brengen.

‘Reizen kan'

Van Avermaet wist niettemin de commissiel­eden gerust te stellen dat hij nog vrij kan reizen. Bpost betaalde in 2018 700 miljoen euro voor het Amerikaans­e e-commercebe­drijf Radial. Ja, hij kon daar vrij naartoe reizen én naar de andere filialen van Bpost, voor zover de coronacris­is dat toelaat, verzekerde hij. Op een vraag van Ecolo of hij naar de VS zou reizen zodra dat opnieuw kon, kwam geen antwoord.

De boodschap van de ceo dat reizen geen probleem vormt, verrast mededingin­gsadvocate­n. Waarop Van Avermaet zich baseert, is niet duidelijk. De commissie leek hem het voordeel van de twijfel te geven. Negen commisgisc­he sieleden benadrukte­n dat het resultaat van de onderzoeke­n afgewacht moest worden. Eén commissiel­id, Michael Freilich (N-VA), lanceerde een aanval op Maria Vindevoghe­l (PVDA), omdat die eerder gezegd had dat Bpost ‘geleid wordt door een fraudeur’.

Vindevoghe­l kreeg evenmin een antwoord op haar vraag of de bewakingsf­irma G4S, waarvoor Van Avermaet destijds werkte, diensten had verstrekt aan Bpost. De zitting bracht ook geen duidelijkh­eid over de reden waarom zowel de voorzitter van Bpost, François Cornelis, als voogdijmin­ister Philippe De Backer (Open VLD) het nieuws van het Amerikaans­e onderzoek in de krant moesten lezen. De Backer had eerder ook het onderzoek van de BelBMA via die weg moeten vernemen. De Bpost-baas zei dat hij zowel het onderzoek van de BMA als dat van de DoJ ‘direct gemeld had aan de bevoegde personen bij Bpost’.

Met één zinnetje ontmijnde Van Avermaet de eis van zijn raad van bestuur om transparan­t te zijn op straffe van ontslag zonder vertrekver­goeding

 ??  ?? Jean-Paul Van Avermaet groeide in zijn rol, naarmate de commissie vorderde.
Jean-Paul Van Avermaet groeide in zijn rol, naarmate de commissie vorderde.
 ?? Isopix ??
Isopix
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium