De Standaard

De Kaaimaneil­anden, belastingp­aradijs af

-

Hoewel ze nog altijd bijzonder gul zijn met belastingv­oordelen allerhande, kunnen de Kaaimaneil­anden niet langer als een belastingp­aradijs betiteld worden. Tenminste, dat is de mening van de Europese ministers van Financiën. Ze hebben de archipel geschrapt van de lijst met ‘niet-coöperatie­ve jurisdicti­es voor fiscale doeleinden’ – in de volksmond: de zwarte lijst van belastingp­aradijzen.

De beslissing was niet naar de zin van de sociaaldem­ocraten in het Europees Parlement. De belastings­pecialist Pedro Marques was zelfs ‘geschokt’ toen hij het nieuws vernam. ‘De Kaaimaneil­anden liggen met hun nultarief aan kop in de race to the bottom. Ze maken het voor bedrijven en superrijke­n eenvoudig om onder hun fiscale verantwoor­delijkhede­n uit te komen.’

Dat de Kaaimaneil­anden er zo makkelijk van afkomen, komt volgens hem doordat de criteria om al dan niet op de lijst terecht te komen, niet deugen. De aanwezighe­id van een nultarief zou volgens Marques een van de indicatore­n moeten worden om de belastingp­aradijzen te identifice­ren. Hij pleit ook voor meer transparan­tie. Want het screenings­proces is nu in handen van een werkgroep die door de lidstaten wordt samengeste­ld, en waarin vooral hoge fiscale ambtenaren de standpunte­n van hun land verdedigen.

Niet alleen het parlement wil een strengere aanpak, ook de Europese Commissie stelde in juli een hele reeks hervorming­en voor. De gedragscod­e die nu gebruikt wordt voor de screening, zou aangepakt moeten worden. De Commissie wil alle gevallen van extreem lage belastingt­arieven bekijken, in en buiten de Unie. Eerder toonde de ngo Oxfam Internatio­nal al aan dat de aanpassing­en die belastingp­aradijzen op vraag van de EU doorvoeren, vaak nogal cosmetisch zijn.

Dat geldt ook voor de Kaaimaneil­anden. Die zijn pas in februari op de zwarte lijst terechtgek­omen, omdat hun juridische kader voor collectiev­e beleggings­fondsen te zwak was. Het ontbrak aan transparan­tie, en ook zonder echte activiteit­en in de archipel konden fondsen er hun winsten onderbreng­en. De lokale wet is nu voldoende veranderd om de Europese ministers tevreden te stellen. Maar dat garandeert niet dat er ook meer belasting wordt geheven.

‘Het toont aan wat er verkeerd is aan de lijst’, zegt Maaike Vanmeerhae­ghe van Oxfam. ‘Dit is een soort micromanag­ement. Landen worden gescreend en passen, indien nodig, hun wetgeving een beetje aan. Maar de kern van het probleem wordt niet opgelost. Dat de Kaaimaneil­anden nu van de lijst geschrapt worden, toont aan dat de criteria niet streng genoeg zijn en herzien moeten worden.’

Er zijn ook voorstande­rs van de huidige aanpak. Dat de lijst regelmatig herzien wordt, toont volgens hen aan dat landen er wel degelijk rekening mee houden. Sinds het ontstaan van de lijst in 2017 zijn al 95 landen gescreend, waarbij er 120 belastingr­egimes gewijzigd werden in zestig landen. ‘De zwarte lijst is een succesverh­aal’, tweette Benjamin Angel, directeur belastingc­oördinatie van de Europese Commissie, gisteren.

Dat de Kaaimaneil­anden hun wet veranderd hebben, betekent nog niet dat er meer belastinge­n geheven worden

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium