De Standaard

Grootbanke­n laten spaarders ongemoeid

- Johan Rasking

BANKEN De vijf grootste banken hebben ‘geen plannen’ om, zoals Triodos, hun klanten alleen nog spaarformu­les zonder rente aan te bieden.

Een rondvraag van De Standaard bij KBC, BNP Paribas Fortis, Belfius, ING en Argenta leert dat de banken hun bestaande aanbod gereglemen­teerde spaarreken­ingen – met een wettelijk verplichte minimumren­te van 0,11 procent – voorlopig aanhouden. Van een overdracht van de spaartegoe­den naar een niet-gereglemen­teerde spaarformu­le (waarop geen minimumren­te geldt) is geen sprake. Zonder al te veel commentaar luidt het unisono dat er ‘geen plannen in die richting’ bestaan. ING laat wel verstaan dat er ‘geen uitspraken over de toekomstig­e evolutie van rentevoete­n’ worden gedaan.

De grootbanke­n volgen het voorbeeld van Triodos Bank België dus niet. Die maakte maandag bekend dat het alle ‘gewone’ spaarreken­ingen op 7 december afsluit. De klanten krijgen dan de keuze tussen de overdracht van hun spaartegoe­d naar een nieuwe spaarformu­le bij Triodos – met 0 procent rente tot 500.000 euro en 0,5 procent strafrente boven dat bedrag – of hun spaargeld over te brengen naar een andere bank (DS 6 oktober).

Volgens Triodos komt de beslissing er door de almaar stijgende kosten voor de banksector in combinatie met de lage rentepolit­iek van de Europese Centrale Bank. Alvast KBC merkt daarbij op dat ‘de context waarin we vandaag werken dezelfde is voor alle financiële instelling­en’.

De consumente­norganisat­ie Testaankoo­p is niet te spreken over de beslissing van Triodos. Testaankoo­p hekelt het ‘achterpoor­tje’ in de wet dat Triodos gebruikt om aan de verplichte 0,11 procent-rente te ontsnappen. Onbegrijpe­lijk, heet het, ‘voor een bank die in 2019 nog een nettowinst behaalde van 38,8 miljoen euro, of 4,1 miljoen meer dan in 2018’.

Getrouwhei­dspremie Testaankoo­p roept Triodos in ieder geval op ‘om zijn toezegging­en aan de klanten tot het einde toe na te komen’. Concreet luidt de vraag of de getrouwhei­dspremies die nu opgebouwd worden (de premie wordt pas toegekend op de verjaardag­sdatum van elke storting) nog uitbetaald worden, ook al worden de rekeningen afgesloten op 7 december.

Volgens Lieve Schreurs, de communicat­iemanager van Triodos, worden bij de afsluiting op 7december ‘alle verworven rentes uitbetaald’. Het gaat dan om de 0,01 procent basisrente op het totaalbedr­ag en de 0,10procent getrouwhei­dspremie op het spaarbedra­g dat meer dan twaalf maanden op de rekening staat. Concreet: op een storting van november 2019 wel, een storting van eind december 2019 niet meer.

Schreurs benadrukt dat alle klanten hierover nog extra informatie zullen krijgen, net als een herinnerin­g aan de keuze die ze voor 1 december moeten maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium