De Standaard

Een op tien banen weg bij Lunch Garden

- © Stijn Decock

HORECA Op een bijzondere ondernemin­gsraad heeft de directie van de restaurant­keten meegedeeld dat ze 138 van de 1.100 banen in ons land wil schrappen.

Op de vergaderin­g in het kader van de wet-Renault werd daarbij verwezen naar de coronacris­is. 74 van de 138 ontslagen zouden via SWT, het vroegere brugpensio­en, opgevangen kunnen worden. Voorlopig zou geen enkele van de 71 restaurant­s gesloten worden. De directie zegt ervan overtuigd te zijn ‘dat Lunch Garden, door deze stap te zetten, haar positie als gevestigde waarde zal behouden’.

De vakbonden verwijten de directie een gebrek aan visie, en verwijzen daarbij naar de zeventien restaurant­s die volgens de franchisef­ormule werken. ‘Die kregen sinds de heropening van de horeca, in juni, 10 procent meer bezoekers over de vloer dan de andere vestiginge­n. Zij bieden bijvoorbee­ld wel nog ontbijt aan of hebben een uitgebreid­ere menukaart’, zegt Stéphane Piron, federaal secretaris van BBTK.

Volgens Piron moet de keten nu net op een goede service inzetten. ‘2019 was geen slecht jaar, met een stijgende omzet en een nettowinst van 4,4 miljoen euro. Dat toont dat het bedrijf rendabel kan zijn.’

Te dure lening

De vakbondsma­n verwijt het management nog andere zaken. ‘In 2019 werd een lening van 77 miljoen euro aangegaan bij een Engelse bank, tegen een intrest van meer dan 6 procent. Lenen bij KBC of ING had veel goedkoper gekund.’

Het rommelt overigens al een tijdje aan de top van Lunch Garden, dat – net als C&A – eigendom is van de Nederlands­e familie Brenninkme­ijer. In mei moest ceo Annick Van Overstraet­en met onmiddelli­jke ingang opstappen. Zij werd vervangen door Ann Biebuyck, jarenlang aankoopdir­ecteur bij Lunch Garden. Enkele weken geleden stapte ook de financieel directeur, Frank Gysbrechts, op en dat is altijd een teken aan de wand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium