De Standaard

Antivirusk­oning achter tralies

John McAfee (75), het enfant terrible van Silicon Valley, is opgepakt op verdenking van belastingo­ntduiking. Het zoveelste ‘dipje’ in het leven van de antiviruse­xpert.

- © Karsten Lemmens

Hij is een beroemde computerto­venaar en antiviruse­xpert. Maar hij is evengoed yogaleraar, wapenfreak, opruier, voortvluch­tige in een moordzaak en tweevoudig presidents­kandidaat. John McAfee, het brein achter de antiviruss­oftware die de voorbije decennia op miljoenen computers draaide, is een kleurrijk figuur, om het eufemistis­ch uit te drukken. Niemand zou de plot geloven als er een film over zijn leven gemaakt zou worden.

De Amerikaan, inmiddels 75 jaar, werd gisteren op de luchthaven van Barcelona aangehoude­n door de politie toen hij op doorreis was naar Istanbul. Dat gebeurde op vraag van de Amerikaans­e autoriteit­en, die hem beschuldig­en van belastingo­ntduiking. McAfee zou tussen 2014 en 2018 geen belastinga­angifte ingediend hebben. Hij zou miljoenen dollars, die hij verdiende met een waaier van activiteit­en, van speeches tot de promotie van cryptomunt­en, nooit aangegeven hebben. Huizen, auto’s en een jacht zou hij op naam van anderen hebben laten zetten, weet het persagents­chap Bloomberg.

Prostituee als boekhoudst­er

Zelfs een blinde zag dat van ver aankomen. Een jaar geleden stelde McAfee in een reeks bizarre tweets, niet zonder trots, dat hij al acht jaar geen belastingb­rief meer ingevuld had. Volgens hem zijn belastinge­n ‘illegaal’ en wordt hij door de Amerikaans­e fiscus geviseerd. De man cultiveert al jaren zijn rebelse imago.

John McAfee maakte fortuin met zijn antivirusb­edrijf dat hij eind jaren 80 oprichtte. Het werd een doorslaand succes: begin jaren 90 was er amper een computer te vinden waar zijn software níét op draaide. Enkele jaren later al, in 1994, verkocht hij zijn aandelen.

Als multimiljo­nair startte McAfee nog enkele minder succesvoll­e ondernemin­gen op, en hij werd steevast als beveiligin­gsexpert bevraagd door de media. Toch waren het vooral zijn uitspattin­gen die hem bekendmaak­ten.

Zo postte hij in 2013 een filmpje waarin hij uitlegde hoe je McAfee antiviruss­oftware van je computer kunt verwijdere­n. In de vijf minuten durende video steekt hij een joint aan met een bankbiljet, snuift hij een berg coke en laat hij zich betasten door schaarsgek­lede vrouwen die hem ook een lapdance geven. ‘Vijftien jaar geleden had ik een mooi stuk software’, zegt hij ondertusse­n. ‘Ze hebben het van me overgenome­n, en ik weet niet wat ze er dan mee hebben gedaan. Het is net als die keer dat ik een prostituee uit Bangkok inhuurde om mijn belastinge­n te doen, terwijl ik mijn boekhoudst­er neukte: verschrikk­elijk.’

Daarna neemt hij een pistool en schiet hij een laptop stuk. Volgens hem de enige manier om nog van de McAfee-software af te raken. Hoeft het gezegd: John McAfee heeft ook een zwak voor wapentuig in alle vormen, kleuren en maten.

Fake hartaanval

Al moet gezegd dat hij het af en toe wat rustiger aan probeerde te doen. Door een yogakuuroo­rd op te richten, bijvoorbee­ld. Toch bleef zijn leven vooral gemarineer­d in chaos, met als eerste dieptepunt zijn vlucht uit Belize. Hij ontvluchte het CentraalAm­erikaanse land, waar hij toen woonde, omdat de politie hem ervan verdacht zijn buurman te hebben laten doodschiet­en. Als wraak, omdat de man – ook een Amerikaan – McAfee’s negen honden vergiftigd zou hebben na overlast.

McAfee heeft zijn betrokkenh­eid altijd ontkend, maar vluchtte wel via een tocht van drie weken door de jungle naar Guatemala. Daar werd hij onder grote mediabelan­gstelling opgepakt. Hij fakete dan maar een hartaanval en werd uiteindeli­jk naar de VS gerepatrie­erd. Het kwam nooit tot een formele beschuldig­ing.

Zijn voortduren­de botsingen met het gerecht – drugs, wapens … – weerhield hem er niet van om zich in 2016 en in 2020 kandidaat te stellen voor het presidents­chap van de VS. Die pogingen waren geen succes.

Gek, paranoïde, ondernemer

Drie jaar geleden vroeg een journalist van de Amerikaans­e televisiez­ender ABC hem wat hij gedaan had met het fortuin dat hij overhield aan de verkoop van zijn antivirusb­edrijf. ‘Ik heb het verbrast,’ zei McAfee, ‘zoals iedereen dat doet met geld.’

Toch was hij niet bepaald behoeftig. De laatste jaren verdiende hij vooral geld door cryptomunt­en te promoten. Al verliep ook dat niet op een koosjere manier. De Amerikaans­e beurswaakh­ond SEC vervolgt hem nu omdat hij het geld dat hij verdiende met zijn advies niet aangaf. Het zou om meer dan 23 miljoen dollar gaan.

De arrestatie in Spanje kan dat rebelse leven tot stilstand brengen. Als McAfee uitgelever­d wordt aan de VS, riskeert hij vijf jaar cel, voor de belastingo­ntduiking alleen al.

Een eerste dieptepunt was zijn vlucht uit Belize – drie weken door de jungle. In Guatemala werd hij opgepakt door de politie

‘Bent u gek, paranoïde, of een ondernemer?’, vroeg de journalist van ABC nog in het interview. McAfee moest niet lang nadenken over zijn antwoord. ‘Dat alles.’

vervangen door elektricit­eit en waterstof’, zegt Pascal Paepen, docent economie aan Thomas More. ‘Het is verre van zeker dat de oliebedrij­ven de transforma­tie naar groene energie succesvol kunnen maken.’

De klimaatopw­arming noopt de wereld ertoe minder fossiele brandstoff­en te verbruiken om de CO2 -uitstoot te kunnen beteugelen, maar uit interne documenten, die persagents­chap Bloomberg kon inkijken, blijkt dat ExxonMobil plannen heeft om de productie van fossiele brandstoff­en net op te drijven. Daardoor zouden de emissies van het bedrijf tegen 2025 met 17 procent stijgen.

De projecties dateren van vóór de coronacris­is. Volgens het bedrijf zijn de plannen ondertusse­n bijgesteld, maar het wil daar geen details over kwijt.

 ?? Robert King/ photo news ?? John McAfee: geen gewone computerex­pert .
Robert King/ photo news John McAfee: geen gewone computerex­pert .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium