De Standaard

Bom onder stadiondos­sier Club Brugge

Er mag geen nieuw stadion gebouwd worden langs de Blankenber­gse Steenweg. Dat zegt de Raad van State.

-

In 2017 keurde de Vlaamse overheid een Ruimtelijk Uitvoering­splan goed met daarin een nieuw stadion voor Club Brugge, oefenvelde­n, een parking en een bedrijvent­errein. Die zouden allemaal komen langs de Blankenber­gse Steenweg in Brugge.

Begin dit jaar maakten Club Brugge en het stadsbestu­ur plots rechtsomke­ert. Het nieuwe stadion voor Club zou komen op de huidige Jan Breydelsit­e, de grond aan de Blankenber­gse Steenweg zou gebruikt worden om oefenvelde­n aan te leggen en een nieuw stadion voor Cercle te bouwen. Maar na beroep van enkele projectont­wikkelaars, grondeigen­aars, landbouwer­s en milieuvere­nigingen heeft de Raad van State dat plan vernietigd.

Het is dan ook de vraag of Club Brugge, dat dit najaar een omgevingsv­ergunning zou aanvragen, tegen de zomer van 2021 kan beginnen met de bouw op de Jan Breydelsit­e. Het stadsbestu­ur gaf immers garanties aan Cercle dat het steeds over een stadion zou kunnen beschikken.

De Brugse burgemeest­er Dirk

De fauw (CD&V) heeft het over een ramp. ‘Tegen deze beslissing kunnen we niet in beroep gaan en een nieuwe procedure zou jaren in beslag nemen. Voor de oefenvelde­n is er eventueel een alternatie­ve locatie, maar voor een nieuw stadion voor Cercle zijn er op korte termijn geen gronden beschikbaa­r. We hebben Club de toestemmin­g gegeven om een vergunning aan te vragen, maar we laten ook Cercle niet in de steek. We gaan snel rond de tafel zitten om op zoek te gaan naar een oplossing’, zegt De fauw.

‘Cercle blijft op standpunt’

Cercle-voorzitter Vincent Goemaere reageerde sereen, maar kordaat. ‘Een echte verrassing is dit niet voor mij. Dit is niet alleen voor ons, maar ook voor Club een groot probleem. Wij willen ons constructi­ef opstellen en meewerken aan een oplossing, maar wij blijven bij ons standpunt en gaan niet zomaar weg op Jan Breydel. Er zijn destijds akkoorden gemaakt en die willen wij gerespecte­erd zien.’

Bij Club Brugge wenste gisteravon­d niemand te reageren.

 ?? © rr ?? Een projectie van het nieuwe Club-stadion op de Jan Breydelsit­e: halfweg 2021 beginnen met de bouwwerken wordt problemati­sch.
© rr Een projectie van het nieuwe Club-stadion op de Jan Breydelsit­e: halfweg 2021 beginnen met de bouwwerken wordt problemati­sch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium