De Standaard

Met halve maatregele­n roei je virussen niet uit

- Stefan Bourgeois, Geert Robaeys, JeanPierre Mulkay Verbonden aan ZNA Antwerpen; Ziekenhuis OostLimbur­g (UHasselt, UZ Leuven); CHU SaintPierr­e, namens de coalitie tegen het hepatitis Cvirus.

NOBELPRIJS Dat de ontdekkers van hepatitis C een Nobelprijs kregen, brengt het virus opnieuw onder de aandacht. Drie artsen vragen een nationaal plan om het te verslaan.

Dat een virus grote gevolgen kan hebben voor een samenlevin­g hoeft geen verdere uitleg. In minder dan negen maanden heeft corona onze hele maatschapp­ij onderstebo­ven gezet. Toch is er ook goed nieuws: we kunnen virussen bedwingen. Tot nu toe zijn er in de EU twee geëliminee­rd, de pokken en polio. Over tien jaar moet daar een derde virale ziekte bijkomen: hepatitis C. Die veroorzaak­t wereldwijd 400.000 overlijden­s. Ons land engageerde zich ertoe om de aandoening in België te elimineren tegen 2030, een doelstelli­ng van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie.

Dat drie ontdekkers van het hepatitis C-virus de Nobelprijs voor Geneeskund­e kregen, is meer dan een gelukkig toeval (DS 6 oktober). Hun ontdekking maakte betere testen en behandelin­gen mogelijk, maar de ziekte blijft doorwoeker­en als we ze geen halt toeroepen. Vandaag dragen zo’n 18.000 Belgen het virus – volgens simulaties ruim onvoldoend­e om de ziekte te elimineren tegen 2030.

De kracht van dit virus zit vooral in zijn sluimerend­e karakter. Dragers ontwikkele­n meestal pas na jaren leverprobl­emen of krijgen andere klachten. In die periode kan bloedbloed­contact (onbescherm­d seksueel contact tussen mannen, spuiten delen bij drugsgebru­ik) of brute pech (onveilig contact met naalden, prikongeva­l) leiden tot een besmetting. Elk van die 18.000 dragers staat dus mogelijk aan het begin van een besmetting­sketen. Zolang we die niet breken, blijft het virus een grote impact hebben op de patiënt zelf, de volksgezon­dheid en het budget van de gezondheid­szorg.

Deze ziekte valt perfect uit te roeien. Een kleine groep mensen is erdoor getroffen en de behandelin­gen zijn erg doeltreffe­nd. Waarom lukt het dan niet? Omdat de ziekte zich aan de rand van de samenlevin­g bevindt? Gevangenen, sekswerker­s, daklozen, vluchtelin­gen van buiten de EU of mannen die onbescherm­de seks hebben: zij maken het grootste deel uit van de nieuwe besmetting­en. We mogen hen niet aan hun lot overlaten.

Spuitenrui­l

Om hepatitis C de wereld uit te krijgen, moeten we op meerdere fronten strijden. Dat begint al bij preventie: nog altijd wordt de ziekte onderschat en gemarginal­iseerd. Volgehoude­n informatie­campagnes moeten helpen om het brede publiek en gezondheid­swerkers op de eerste lijn te sensibilis­eren. Een ander belangrijk preventief luik is schadebepe­rking bij drugsgebru­ikers, bijvoorbee­ld via spuitenrui­l. Wetenschap­pelijk onderzoek toonde aan dat de kans op een hepatitis C-besmetting vier keer hoger is wanneer zulke programma’s ontbreken.

Een tweede schakel in de zorg is de screening van mogelijke infecties en de opvolging van patiënten. Hier staan wettelijke obstakels een meer proactieve rol van zorgverlen­ers in de weg. Een labo dat in een bloedstaal hepatitis C detecteert, mag wettelijk de huisarts of de patiënt niet op de hoog

Hepatitis C valt perfect uit te roeien: maar een kleine groep mensen is erdoor getroffen en de behandelin­gen zijn doeltreffe­nd. Waarom lukt het dan niet?

te brengen. De derde schakel is de behandelin­g en opvolging van patiënten. De uitdaging ligt vooral bij de behandelin­g van patiënten die nog geen symptomen vertonen of die na diagnose niet behandeld raken. Zeker bij kwetsbare groepen zoals drugsversl­aafden, gevangenen en migranten van buiten de EU: niet alleen komt hepatitis C bij hen vaker voor, ze zijn ook moeilijker te bereiken.

Breek besmetting­sketens

Het is mogelijk om deze verschrikk­elijke ziekte in België uit te roeien. De plannen liggen klaar en zijn perfect uitvoerbaa­r. Een specifieke aanpak voor elke doelgroep dringt zich op. Ook is er nood aan soepelere terugbetal­ingsvoorwa­arden voor hepatitis C-medicatie. Tot slot zou ook de opvolging van patiënten, zeker van de moeilijk te bereiken doelgroepe­n, beter moeten kunnen. Gezondheid­s- en maatschapp­elijk werkers hebben bijvoorbee­ld geen toegang tot het elektronis­che patiëntend­ossier. Zeker voor kwetsbare groepen is een integrale, aanklampen­de aanpak nodig. Kennis delen is essentieel. Lokale, kleinschal­ige initiatiev­en hebben aangetoond dat dit via een netwerk van zorgverlen­ing haalbaar is.

De voorbije maanden hebben aangetoond dat een virus niet uit te roeien is met halve maatregele­n. Dat geldt bij uitstek voor hepatitis C: alleen gecoördine­erd screenen, behandelen én opvolgen zullen de 18.000 mogelijke besmetting­sketens in ons land definitief breken. Daarvoor hebben we een nieuw nationaal hepatitis C-plan nodig. De visie is er, de effectieve behandelin­gen zijn er en de mensen op het terrein staan klaar. Aan de nieuwe overheden van dit land om dit samen te smeden tot een gecoördine­erd actieplan. Alleen zo kunnen we ons engagement om het virus tegen 2030 te elimineren waarmaken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium