De Standaard

Restaurati­e van kasteel van Horst begint met verwijderi­ng donjon

- Guido Govaerts

Heel wat toeschouwe­rs zagen gisteren hoe de torenspits van de donjon van het kasteel van Horst werd afgenomen. Het betekende een herstart van de restaurati­e van de bekende waterburch­t. De thuishaven van de Rode Ridder werd in februari 2017 gesloten wegens stabilitei­tsprobleme­n.

Er was heel wat volk aan het kasteel van Horst gisterenvo­ormiddag. De instabiele torenspits die op de donjon staat, werd verwijderd van de toren om schade te voorkomen. De spits wordt nu twee jaar lang tentoonges­teld op een platform in de kasteelvij­ver. Daarna komen de nodige middelen vrij en wordt hij gerestaure­erd. Ondertusse­n zal een nieuwe, kleine spits de donjon afdekken. In de loop van 2024 zal ook de donjon volledig gerestaure­erd zijn.

Herita, de beheerder van de waterburch­t, en minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) maakten gebruik van de afname van de torenspits om het restaurati­eproces toe te lichten. Maar ook heel wat buurtbewon­ers kwamen kijken naar het huzarenstu­k.

Ook leden van het Horstgenoo­tschap, een groep vrijwillig­ers die zich inzetten om ondanks de sluiting het kasteel toch levendig te houden, waren aanwezig. Zij kregen veel lof van zowel voorzitter van Herita Gustaaf Sap als van minister Diependael­e. ‘Wat deze mensen doen, wijst op een grote verbondenh­eid van het historisch gebouw met de lokale mensen. Maar ook het economisch aspect, vooral via het toerisme, is een belangrijk­e reden om dergelijke gebouwen in stand te houden’, zei de minister.

Fondsenwer­ving

Om de werken te kunnen uitvoeren, moesten er voldoende budgetten beschikbaa­r gemaakt worden. Maar met de middelen van de overheid worden niet alle kosten gedekt.

‘We zullen een fondsenwer­ving opstarten, want het is duidelijk dat de middelen die de Vlaamse overheid vrijmaakt via een meerjarenp­remieovere­enkomst onvoldoend­e zijn om de hele restaurati­e te bekostigen’ stelt Sap.

‘Het kasteel is altijd heel belangrijk geweest voor onze gemeente en de regio. Wij hebben dan ook steeds aangedrong­en op een snelle en degelijke restaurati­e. En financieel steunen wij Herita door het terugstort­en van het jaarlijkse bedrag van 22.000 euro dat zij de gemeente moeten betalen sinds de restaurati­e van het Wagenhuis van het kasteel’, voegt burgemeest­er Hans Eyssen (CD&V) eraan toe.

‘Het kasteel is altijd belangrijk geweest voor onze regio’

Hans Eyssen

Burgemeest­er

 ?? Ggh/ROBtv ?? Het Horstgezel­schap woonde in typische kledij de verwijderi­ng van de spits bij.
Ggh/ROBtv Het Horstgezel­schap woonde in typische kledij de verwijderi­ng van de spits bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium