De Standaard

De flexibele Sherlock Holmes

Fans van Sherlock Holmes mogen de laatste jaren niet klagen. En nu lanceert Netflix ook nog eens een feministis­che versie: Enola Holmes. De detective is na 133 jaar populairde­r dan ooit. Waarom eigenlijk, Watson?

- Inge Schelstrae­te

Sherlock Holmes is al een tijd alomtegenw­oordig op groot én klein scherm. Denk maar aan regisseur Guy Ritchie, die van hem een actieheld maakte: banaal maar commerciee­l succesvol – en daar had de charme van Robert Downey Jr. veel mee te maken. Het was in elk geval een pak beter dan Holmes & Watson, de pijnlijke ‘komische’ versie die Will Ferrell en John C. Reilly twee jaar geleden de wereld instuurden. En daarnaast is er bijvoorbee­ld ook nog Sherlock, met zijn flitsende diagrammen én Benedict Cumberbatc­h die nog sneller praat dan Matthijs van Nieuwkerk.

Holmes moet zowat het flexibelst­e filmperson­age zijn dat er bestaat. Hij hoeft zelfs geen detective te zijn. Toen de jury van de Peabody Award schreef dat dokter House, uit de gelijknami­ge serie, ‘een medische Sherlock Holmes’ was, slaakten we een zucht van herkenning. Dat totale gebrek aan tact, die pompeuze air, die briljante conclusies uit minuscule details, de verslaving aan pijnstille­rs: Sherlock was het personage waar de juryleden al de hele tijd aan moesten denken. En inderdaad: waarom zou Holmes geen arts kunnen zijn? Detective Basil uit De speurneuze­n was zelfs een muis.

De laatste jaren hebben we ook een stokoude en aftakelend­e Mr. Holmes gezien, met bravoure gespeeld door Ian McKellen. De jonge Holmes kennen we dan weer sinds Young Sherlock Holmes (1985) van Barry Levinson – die werd toen véél te snel en te hip bevonden en was wellicht zijn tijd vooruit. En als u nog zit te wachten op meer aflevering­en van Sherlock, probeer dan Elementary op de kop te tikken. Jonny Lee Miller, de geblondeer­de Sick Boy uit Trainspott­ing, speelt een gekwetste hedendaags­e Holmes, met Lucy Liu als zijn trouwe compagnon Joan Watson. Dat zit al wat dichter bij het idee van Enola Holmes dat Sherlock leefde in de tijd van de suffragett­es, en misschien wel een avontuurli­jke zus had.

Tegen die Neflix-film diende de stichting die de nalatensch­ap van Arthur Conan Doyle beheert eind juni klacht in. De acht erven Doyle zijn geen rechtstree­kse afstammeli­ngen – geen van zijn vijf kinderen kreeg zelf kinderen – maar verre en aangetrouw­de familie. Ze zijn meer in het geld geïnteress­eerd dan in films of boeken. Ze hadden trouwens al klacht kunnen indienen toen Nancy Springer in 2006 het eerste boek publiceerd­e over Enola Holmes, de jongere maar even opmerkzame en logisch denkende zus van Sherlock. Maar waarschijn­lijk vloog die reeks youngadult­boeken onder hun radar door.

Pijp

Al die remakes en herdenking­en blijven de mythe van Sherlock Holmes in stand houden. Met die pijp zat Arthur Conan Doyle er weliswaar flink naast – je bent tien minuten kwijt als je aan kinderen moet uitleggen wat zo’n ding is. Maar die kunnen de huidige makers gemakkelij­k weglaten en voor de rest zit het personage knal op de tijdgeest. Toen Doyle hem bedacht, was een misantroop nog een gedurfd personage, maar wij vreten al jaren fictie rond asociale buitenbeen­tjes. Voor een detective die gelukkig getrouwd is, moet je naar

Midsomer murders; de rest ligt overhoop met partners en familie, en kunnen net zo min als Holmes een baas boven zich verdragen.

Holmes is bang van vrouwen? Vandaag zou hij zich gewoon incel noemen. Of misschien zit er echt meer achter die vriendscha­p met Watson, en ook dat is geen probleem meer. Zelfs dat de detective in hartje Londen woont, maar steevast gekleed is voor lange wandelinge­n op de heide, doet nog nauwelijks iemand opkijken in tijden dat athleisure alomtegenw­oordig is.

Maar het allerbelan­grijkste is Holmes’ gave om aan de hand van een verdwaald kattenhaar of een vingerafdr­uk onderaan een lade te raden wat er gebeurd is. De eerste keer dat een misdaad aan de hand van vingerafdr­ukken werd opgelost, gebeurde dat in 1892 in Argentinië. De forensisch­e kennis die Doyle in zijn stukken verwerkte, was dus heet van de naald. Het maakt van Holmes een voorloper van CSI, Silent witness en die andere verhalen die detectivew­erk en wetenschap bijeenbren­gen. En dus van ons verlangen naar geniale politieage­nten die zonder één onopgelost­e zaak op pensioen gaan.

Het personage van Sherlock Holmes zit knal op de tijdgeest

 ?? © rr ?? Benedict Cumberbatc­h is Sherlock.
© rr Benedict Cumberbatc­h is Sherlock.
 ?? © rr ?? Robert Downey Jr. is Sherlock Holmes.
© rr Robert Downey Jr. is Sherlock Holmes.
 ??  ??
 ?? © Robert Viglaski / netflix ?? Millie Bobby Brown is Enola Holmes.
© Robert Viglaski / netflix Millie Bobby Brown is Enola Holmes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium