De Standaard

Stan, de dino van 27 miljoen

Een vrijwel intact skelet van een tyrannosau­rus rex haalde op een veiling in New York een recordbedr­ag van 31,8 miljoen dollar, omgerekend zo’n 27 miljoen euro.

- Geert Van der Speeten

Het is niet bekend wie de nieuwe eigenaar wordt van Stan. Dat is de roepnaam van de T. rex die meer dan dertig jaar geleden in de Amerikaans­e staat South Dakota gevonden werd. En wel door amateurpal­eontoloog Stan Sacrison, die zijn naam verleende aan het fossiel. Het vorige record voor een dinoskelet stond op naam van Sue, een nog groter en completer exemplaar. In 1997 betaalde een natuurhist­orisch museum in Chicago er bijna 8,4 miljoen dollar voor. Het bijzondere dinofossie­l behouden voor een openbare verzamelin­g kon toen alleen maar dankzij forse bijdragen van bedrijven en particulie­ren.

had Stan voorzichti­g geschat op 6 à 8 miljoen dollar. Wat Stan bijzonder maakt, is de nagenoeg intacte schedel. Het skelet is 12 meter lang en voor twee derde intact. In totaal telt Stan 199 botten, de staartpunt ontbreekt. De voorbije jaren kwamen er slechts vier completere exemplaren van een T. rex boven water.

Stan moet een vechtersba­as geweest zijn. Koen Stein, medewerker van het Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel, vertelde aan Radio 1 dat het skelet botbreuken, samengegro­eide wervels en een doorboring van de schedel vertoont.

Naar Stan is ook al grondig wetenschap­pelijk onderzoek verricht. Black Hill’s Institute, de gespeciali­seerde firma die het opgraven, blootlegge­n en prepareren voor haar rekening nam, verkocht al afgietsels aan tientallen musea. Ook Brussel bezit een replica, die in rennende houding wordt ten Christie’s toongestel­d in de iguanodonz­aal.

De eerste T. rex-fossielen werden in de vroege negentiend­e eeuw in Engeland opgespoord. Intussen zijn er een vijftigtal bekend. Al meteen werden de skeletten gezien als statussymb­olen. Amerikaans­e industrieb­aronnen, maar ook Hollywoods­terren als Leonardo Di Caprio staan bekend als fossielfan­aten. Een uniek dinoskelet, of een deel ervan, hoort blijkbaar bij de typische memorabili­a voor de 21ste-eeuwse Wunderkamm­er.

Curieus genoeg was de dino de blikvanger van de veiling van ‘impression­istische en moderne kunst’ die Christie’s 300 miljoen dollar opleverde. Voor één keer ging niet Picasso, Monet of Pollock met alle aandacht lopen, maar de restanten van een dier dat tussen 70 en 65 miljoen jaar geleden leefde.

Voor één keer ging niet Picasso, Monet of Pollock met alle aandacht lopen op de veiling

 ?? © ap ?? Stan mocht in New York opdraven voor een veiling. Wie zijn nieuwe baasje werd, is niet geweten.
© ap Stan mocht in New York opdraven voor een veiling. Wie zijn nieuwe baasje werd, is niet geweten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium