De Standaard

Waarom groepsimmu­niteit een verre droom blijft

‘Vanzelf’ zal het nieuwe coronaviru­s pas verdwijnen als voldoende mensen er immuun tegen zijn. Maar voor die weg kiezen, is riskant. En de vraag rijst hoelang het effect zal duren.

- Maxie Eckert, Dries De Smet

Er zijn ook nog andere oplossinge­n dan het coronavacc­in, opperde Lieven Annemans (UGent) deze week in Humo. ‘We mogen groepsimmu­niteit niet uitsluiten.’ Hij pleit er niet voor, verduideli­jkte de gezondheid­seconoom na forse kritiek, maar het zou volgens hem ‘onwetensch­appelijk’ zijn om de optie te negeren als strategie om het virus te verslaan.

Wat zegt de wetenschap vandaag over groepsimmu­niteit en het nieuwe coronaviru­s? Is ze haalbaar zónder veel doden?

Een antwoord in vier delen.

1 Groepsimmu­niteit bereiken zonder overstelpt­e ziekenhuiz­en is aartsmoeil­ijk

Als het coronaviru­s een land binnendrin­gt, zijn er twee strategieë­n: de epidemie abrupt afremmen (‘crush the curve’) of de epidemie afzwakken (‘flatten the curve’), zodat de ziekenhuiz­en het kunnen blijven behappen. De bonus van die laatste strategie: je moet minder hard ingrijpen en je kunt groepsimmu­niteit bereiken. Zodra dat gebeurt, hoef je in principe niet meer te vrezen voor heropflakk­eringen.

Waar ligt de drempel voor groepsimmu­niteit voor het sars-CoV-2-virus? De schattinge­n lopen uiteen, maar de meeste epidemiolo­gen denken dat minstens 60 tot 70 procent besmet moet zijn. Waar België staat, weten we niet exact. Pierre Van Damme, professor epidemiolo­gie aan de UAntwerpen, en zijn collega’s schatten dat 10 tot 15 procent van de Belgen besmet is geweest met het virus. Hoe dan ook is de weg naar groepsimmu­niteit nog lang.

Twee onderzoeke­rs van de universite­it van Georgia tonen in een recente publicatie aan dat het wel degelijk mogelijk is groepsimmu­niteit te bereiken door de epidemie af te zwakken. Alleen vergt dat spoor erg veel precisiewe­rk. Er mogen niet te veel besmetting­en zijn,

want dan raken de ziekenhuiz­en overbelast. Er mogen er ook niet te weinig zijn, want dan wordt groepsimmu­niteit nooit bereikt. En dat moet je maanden, misschien zelfs jaren aanhouden – afhankelij­k van het aantal ziekenhuis­bedden. In de ideale wereld van het model isoleren 60-plussers zich ook perfect van de jongere leeftijdsg­roepen, garandeert een doorgemaak­te infectie levenslang­e immuniteit en beschikken overheden over gegevens die ze in de praktijk níét hebben.

Zelfs onder die ideale omstandigh­eden is het dansen op een slappe koord. Het aantal contacten moet zodanig beperkt worden dat elke vijf besmetten het virus maar aan zes mensen doorgeven. Dat zijn er nauwelijks meer dan in het scenario waarbij je de epidemie wel wilt laten uitdoven. Dus rijst de vraag waarom je dan toch het risico zou nemen dat je ziekenhuiz­en overstelpt worden. ‘Groepsimmu­niteit bereiken door de epidemie af te zwakken wordt niet ondersteun­d door onze modellen’, stellen ze. ‘Ons werk bevestigt dat de alarmbelle­n (die afgingen toen groepsimmu­niteit in de lente werd opgeworpen, red.) gegrond waren.’

2 Er is geen regio die de vruchten plukt van ‘groepsimmu­niteit’

In Manaus, de hoofdstad van de Braziliaan­se deelstaat Amazonas, konden in mei de begrafenis­ondernemer­s niet meer volgen. Er moesten massagrave­n voor de covid-19doden worden aangelegd. Het virus hield bijzonder lelijk huis in de stad met 2 miljoen inwoners. Maar in juni liep het aantal doden plots en onverwacht sterk terug. Was dat misschien te danken aan groepsimmu­niteit in de stad?

Een studie, geleid door vorsers van de universite­it in São Paulo, stuurt daarop aan. Volgens hen was in de zomer al 66 procent van de inwoners van Manaus besmet geraakt. ‘De groepsimmu­niteit zal een beduidende rol hebben gespeeld bij het verloop van de epidemie’, klinkt het in de onderzoeks­paper (die nog niet alle kwaliteits­toetsen, de peer review, heeft doorstaan). Manaus zou de eerste plaats ter wereld zijn die groepsimmu­niteit heeft bereikt.

Maar het aantal besmetting­en met sars-CoV-2 en ziekenhuis­opnames zitten in de stad opnieuw in de lift. De lokale autoriteit­en hebben twee weken geleden zelfs cafés en stranden gesloten en feesten verboden. Dat alles plaatst grote vraagteken­s bij de mogelijke groepsimmu­niteit in Manaus.

3 Of je echt immuun wordt na een infectie, is onduidelij­k

Sinds de zomer zijn er van over de hele wereld meldingen van herbesmett­ingen. Bij sommige patiënten verloopt de tweede infectie ernstiger (DS 30 september). Ook dat voorspelt weinig goeds voor een duurzame groepsimmu­niteit.

Naarmate er meer tijd verstrijkt, worden herbesmett­ingen waarschijn­lijker. Dat leren ons de oudere coronaviru­ssen – zeg maar de neven en nichten van sars-CoV-2. Bij de oudere coronaviru­ssen raken mensen vaak na een jaar opnieuw besmet, blijkt uit recent onderzoek in Nature waaraan Herman Goossens, professor microbiolo­gie aan de UAntwerpen, heeft meegewerkt (DS 14 september). ‘Twee weken geleden was er een webinar met vooraansta­ande virologen waarbij ons artikel grondig werd besproken. Hun reacties waren duidelijk: dit is een belangrijk argument tégen groepsimmu­niteit bij sars-CoV-2. We hebben nu minder argumenten voor groepsimmu­niteit dan in de lente.’

Van Damme zit op dezelfde lijn. ‘Met de huidige kennis groepsimmu­niteit naar voren schuiven als mogelijke strategie, is onverantwo­ord.’

4 Niet rekenen op ‘gratis’ achtergron­dimmunitei­t

Onder experts wordt al sinds het begin van de coronacris­is gespeculee­rd over ‘kruisimmun­iteit’: een beschermin­g tegen het sars-CoV-2virus die een deel van de bevolking zou hebben zónder ooit in contact te zijn gekomen met het virus. Hun immuunsyst­eem zou zich toch weten te verzetten tegen het nieuwe coronaviru­s doordat het getraind is op andere, oudere coronaviru­ssen. Met die ‘gratis’ achtergron­dimmunitei­t zou groepsimmu­niteit sneller bereikt worden, want een deel van de bevolking hoeft geen infectie door te maken om immuun te worden tegen sars-CoV-2.

Centraal bij de hypothese rond de kruisimmun­iteit staan de T-cellen, de ‘killercell­en’ van het immuunsyst­eem. Een deel van de bevolking dat nog niet besmet is geweest met sars-CoV-2, heeft T-cellen die wél blijken te reageren als ze in contact komen met het sars-CoV-2virus. Maar uit een recente studie (die de peer review nog niet heeft doorstaan) blijkt dat die ‘reactie’ van de T-cellen allicht onvoldoend­e is om echt tegen een infectie te beschermen.

‘Het patroon van de epidemie wijst ook niet op kruisimmun­iteit’, zegt epidemiolo­og Pierre Van Damme. ‘Oudere mensen zijn al veel in contact gekomen met andere verkoudhei­dsvirussen. Als er sprake zou zijn van kruisimmun­iteit, zouden niet de ouderen het meest vatbaar zijn voor covid-19, maar de jongeren. Het tegendeel is waar.’

Er mogen niet te veel besmetting­en zijn, en ook niet te weinig. Dat moet je maanden, misschien, zelfs jaren volhouden

Bij oudere coronaviru­ssen – de neven en nichten van sars-Cov-2 – raken mensen vaak na een jaar opnieuw besmet

 ??  ?? Mei 2020, een drukke winkeldag in Brussel. Epidemiolo­gen schatten dat tot nu toe 10 tot 15 procent van de Belgen besmet is geweest met het virus.
Mei 2020, een drukke winkeldag in Brussel. Epidemiolo­gen schatten dat tot nu toe 10 tot 15 procent van de Belgen besmet is geweest met het virus.
 ?? © ?? Kristof Vadino
© Kristof Vadino

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium