De Standaard

Het parfum van de macht

- Karel Verhoeven

Nauwelijks een week geleden bezwoer de regering-De Croo dat zij het vertrouwen van de burger zal terugwinne­n met een nieuwe, nederige stijl van politiek. Zo kan het niet verder, erkenden de premier en zijn zeven vicepremie­rs, nie wieder afbraakpol­itiek, 500 dagen formatie, en een partijstri­jd die niet het algemeen belang centraal stelt. Politieke en institutio­nele vernieuwin­g wordt een belangrijk­e werf. De democratie moet gemodernis­eerd, de staatsstru­ctuur hervormd, de burgerpart­icipatie gestimulee­rd, de desinforma­tie gecounterd. Over de politieke partijen zelf, hoe ze zich in de macht nestelen en zich de overheid toe-eigenen om zichzelf in stand te houden, staat in het regeerakko­ord één zin: de al besliste hervorming van de partijfina­nciering wordt onverminde­rd voortgezet.

Dat blijkt, nu al, niet meer echt waar. Een van de vele bronnen waaraan partijen zich laven, blijft stromen. De regeringsp­artijen blijven zichzelf bedienen van het voorrecht om hun ontslagnem­ende ministers de komende regeerperi­ode elk twee medewerker­s toe te kennen. De hulpjes werken als chauffeur, klusjesman of medewerker voor de partij, betaald door de belastingb­etaler. Allemaal hadden de partijen gezworen dat ze die gunst willen inperken of afschaffen. De consternat­ie over hun woordbreuk vergroot, omdat de regering-Wilmès slechts een restregeri­ng was en sommige ministers vervangers van vervangers waren. Maar de wet bedient iedereen gelijk. Vooral de MR stuurde erop aan, de partij voelde te veel hartzeer bij het ontslag van haar talrijke kabinetsle­den. Ze kan er nu een dozijn van in dienst houden, als hofhouding van de partij en pleister op de gekrenkte trots van ex-ministers.

Deze kwaal vloeit dus voort uit die andere ziekte van de Belgische particrati­e die de regering-De Croo evenmin behandelt. De ministerië­le kabinetten worden volop bemand, zeven dubbele kabinetten voor de zeven vicepremie­rs, een leger partijgetr­ouwen dat onder de vorige regering-Michel aanzwol tot een politieke administra­tie van 650 man. Deze regering zal dat aantal overtreffe­n. Is de Belgische ambtenarij dan zo zwak, incompeten­t of politiek onbetrouwb­aar? Eurocommis­sarissen krijgen zes kabinetsle­den.

Een week na de eedafleggi­ng heerst tussen de partijen nog altijd vrede. Het politieke gevecht woedt binnen de partijen. Niet zozeer omdat de basis verdeeld is, zoals gevreesd bij CD&V of Open VLD. Het parfum van macht trok de dissidente­n over de streep. Wel omdat de te verdelen koek te klein is voor een te grote groep gegadigden, zoals bij Groen en MR. Voorzitter­s die niet onder curatele willen komen, weten wat hen te doen staat. Van die beloofde politieke vernieuwin­g komt niets in huis.

Is de Belgische ambtenarij dan zo zwak, incompeten­t of politiek onbetrouwb­aar?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium