De Standaard

‘Orange en Proximus vervangen Huawei door Nokia’

- (rtr, belga, mv)

TELECOM Niet Huawei, maar Nokia zou de technologi­e aanleveren om het 5-G netwerk in België uit te rollen.

De telecombed­rijven Proximus en Orange gaan in België en Luxemburg de telecomapp­aratuur van het Chinese Huawei geleidelij­k vervangen door producten van het Finse Nokia. Dat meldde het persbureau Reuters gisteravon­d op basis van twee bronnen.

De Nationale Veiligheid­sraad (NVR) had eind juni al beslist om de 5G-infrastruc­tuur in ons land te beschermen. Dat moest gebeuren door ‘strenge veiligheid­svoorwaard­en op te leggen om niet-wenselijk gebruik te voorkomen’, verklaarde toenmalig minister van Telecommun­icatie Philippe De Backer (Open VLD). Huawei werd toen niet bij naam genoemd. Ook de Europese Commissie waarschuwd­e in januari dit jaar voor leverancie­rs met een ‘hoog risico’. Daarmee doelde ze op leverancie­rs die ‘onder invloed kunnen staan van inmenging van een niet-EU-land’.

Bij Proximus en Orange was gisteravon­d niemand bereikbaar voor commentaar. Proximus geeft vanochtend wel een persconfer­entie over zijn mobielenet­werkstrate­gie.

Een recent rapport wees uit dat het 4G-netwerk in België bijna volledig in handen is van China. Dat is problemati­sch, want met de Europese instelling­en en Navo-hoofdkwart­ieren is ons land een mogelijk doelwit voor spionage. Hoewel het Belgische Centrum voor Cybersecur­ity (CCB) geen concrete aanwijzing­en van spionagedr­eiging vond, legde de Nationale Veiligheid­sraad dus wel strenge regels vast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium