De Standaard

Ook sterke stijging bij ‘goede coronaleer­lingen’

- (bar)

COVID19 Ook in Duitsland en Italië, landen die de pandemie de jongste weken beter onder controle hadden, worden de coronamaat­regelen verstrengd.

Lothar Wieler, voorzitter van het Duitse Robert Koch Instituut, waarschuwt voor een ‘ongecontro­leerde’ verspreidi­ng van het coronaviru­s. In 24 uur kwamen er in Duitsland voor het eerst sinds begin april meer dan 4.000 nieuwe besmetting­en bij. ‘Mogelijk gaan we naar 10.000 nieuwe gevallen per dag’, zei Wieler. Minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn noemt de forse stijging ‘alarmerend’ en legde de verantwoor­delijkheid vooral bij burgers, vooral jongeren, die zich ‘onkwetsbaa­r’ wanen. Het gezondheid­ssysteem heeft nog voldoende capaciteit om de situatie aan te kunnen, aldus Spahn. Toch zit kanselier Angela Merkel vandaag samen met de burgemeest­ers van de elf grootste steden, waaronder Berlijn en Frankfurt, waar de drempel van 50 besmetting­en per 100.000 inwoners de voorbije week overschred­en werd.

Met de dramatisch­e sterftecij­fers van dit voorjaar in het achterhoof­d, leken de Italianen zich beter aan de regels te houden. Maar met 4.485 besmetting­en per dag komt Italië volgens de Corriere in de buurt van de cijfers die op 11 en 12 april – in volle lockdown – genoteerd werden. De stijging vindt niet alleen in het noordelijk­e Lombardije plaats, dat tijdens de eerste golf het zwaarst getroffen werd, maar ook in zuidelijke regio’s zoals Campanië en Puglia, waar de gezondheid­szorg minder goed uitgebouwd is. Toch is het verschil met april nog groot: op 11 april betreurde Italië 619 doden, gisteren 22.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium