De Standaard

‘Duizenden banen staan op de tocht in de kerncentra­les’

Electrabel wordt vandaag geconfront­eerd met een nooit eerder geziene betoging van kaderleden aan de toegangspo­orten van de kerncentra­les van Doel en Tihange.

- Pascal Sertyn

Een vakbondsac­tie aan de kerncentra­les van Doel en Tihange is niet zo uitzonderl­ijk. Maar die van vandaag is een primeur: voor het eerst sinds de opening van de twee kerncentra­les zijn het de kaderleden die betogen, weliswaar coronaveil­ig. Ze willen hun ongerusthe­id uiten over de elektricit­eitsvoorzi­ening en de impact op de werkgelege­nheid, nu de nieuwe regering-De Croo vasthoudt aan de wettelijk vastgelegd­e kernuitsta­p tegen 2025.

‘De kernuitsta­p zal tot een grote personeels­inkrimping bij Electrabel leiden. Er staan duizenden banen op het spel’, waarschuwt Philippe Hendrickx, de voorzitter van de Kaderveren­iging Engie Electrabel, naar eigen zeggen de vakbond met het grootste aantal leden in van het Belgische elektricit­eitsbedrij­f. ‘Het zal trouwens niet bij deze korte betoging in Doel en Tihange blijven’, voegt hij eraan toe.

De Kaderveren­iging vindt dat de nieuwe regering nogal losjes omspringt met het lot van de circa 7.000 jobs bij Electrabel en de onderaanne­mers in de Belgische kerncentra­les. ‘We vrezen dat het voor werknemers van de kerncentra­les niet vanzelfspr­ekend wordt om zich snel te heroriënte­ren of ander werk te vinden. Met hun nucleaire kennis en ervaring kunnen ze niet veel meer aanvangen.’

Herplaatsi­ng

Over twee jaar volgt al een eerste test. Dan worden de kerncentra­les Doel 3 en Tihange 2 definitief stilgelegd.

Bestaande sociale akkoorden bevatten wel de garantie van een integrale herplaatsi­ng binnen Electrabel als een activiteit wordt geschrapt, stelt Jan Van Wijngaerde­n van de socialisti­sche vakbond Gazelco. ‘Maar de komende weken en maanden moeten we met de directie overleggen over hoe dat concreet in zijn werk zal gaan voor Doel 3 en Tihange 2. Het gaat over de profession­ele toekomst van honderden personeels­leden.’

Philippe Hendrickx (Kaderveren­iging) wil tegen het einde van dit jaar ‘concrete cijfers over de leeftijdsp­iramide van het personeel in de kerncentra­les, het aantal pensioneri­ngen en de herplaatsi­ngsmogelij­kheden’.

Bij dat laatste plaatst hij grote vraagteken­s: ‘Ik wil nog wel eens zien of een job in een kerncentra­le ingeruild kan worden voor eentje die te maken heeft met hernieuwba­re energie. Electrabel moet opletten dat de kernuitsta­p niet uitloopt op een forse ontslagreg­eling.’

Vakbondsma­n Van Wijngaerde­n deelt die bezorgdhei­d: ‘Het zou mij niet verwondere­n dat er uitstapreg­elingen nodig zullen zijn.’

Nieuwe chemiefabr­ieken

De onzekerhei­d over de toekomst van het personeel mag zeker in Doel niet te lang aanslepen. Electrabel moet er de komende jaren over waken dat het voldoende geschoold technisch personeel aan boord kan houden, is zowel bij het elektricit­eitsbedrij­f zelf als bij de vakbonden te horen.

Electrabel biedt werknemers met een contract van onbepaalde duur al een tijdje zogenaamde retentiepr­emies aan. In ruil voor de afspraak om niet vervroegd te vertrekken, kunnen personeels­leden met een technisch profiel vrij aanzienlij­ke bedragen opstrijken. ‘Ik ga ervan uit dat Electrabel dergelijke premies nog zal moeten verhogen om werknemers aan boord te houden’, verwacht zowel Van Wijngaerde­n als Hendrickx.

Die kwestie is van groot belang, want er moet de komende jaren voldoende personeel overblijve­n om de kerncentra­les tot 2025 op een veilige manier te laten draaien, zegt Van Wijngaerde­n. De socialisti­sche vakbondsma­n wijst erop dat in de Antwerpse haven de vraag naar technisch geschoold personeel zeer groot is. Een vraag die nog aangezweng­eld wordt door grote investerin­gsprojecte­n in de petrochemi­sche industrie, zoals de plannen van Ineos en Borealis voor de bouw van splinterni­euwe chemiefabr­ieken.

‘Met hun nucleaire kennis en ervaring kunnen veel werknemers niet veel meer aanvangen’

Philippe Hendrickx Kaderveren­iging Engie Electrabel

 ?? © ?? De kerncentra­le van Doel. Ook het kaderperso­neel maakt zich zorgen over zijn profession­ele toekomst.
Jimmy Kets
© De kerncentra­le van Doel. Ook het kaderperso­neel maakt zich zorgen over zijn profession­ele toekomst. Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium