De Standaard

Wibra failliet na afschieten doorstartp­lan

De textiel- en huishoudsp­ullenketen Wibra is failliet. Het doorstartp­lan is mislukt. Toch blijft Wibra van plan door te gaan met 36 winkels.

- Pascal Dendooven

Wibra had het al jaren moeilijk om te concurrere­n met goedkope ketens zoals Action en kwam door de coronacris­is nog meer in het nauw. In juli vroeg de winkelkete­n beschermin­g tegen schuldeise­rs. Ze hoopte via een sterfhuisc­onstructie een nieuwe adem te vinden. Van de 81 winkels zouden er maar 36 opgevist worden via een nieuw bedrijf, en slechts voor 183 van de 439 personeels­leden was er nog toekomst.

Opmerkelij­k was dat die 183 personeels­leden zich voor hun vakantiege­ld en eindejaars­premie zouden moeten wenden tot de sterfhuisc­onstructie, niet tot de nieuwe Wibra. De socialisti­sche vakbond BBTK verzette zich daartegen, maar voor Wibra was de regeling een voorwaarde ‘omdat de draagkrach­t van de nieuwe vennootsch­ap niet aangetast mocht worden’, zei een woordvoerd­er.

Bart Leybaert, secretaris van BBTK Waasland, vond dat een gevaarlijk precedent. ‘Bovendien druiste het in tegen de Europese wetgeving op het concordaat’, zei hij. De ondernemin­gsrechtban­k in Dendermond­e stelde dat gisteren ook vast en verwierp het doorstartp­lan annex sterfhuisc­onstructie.

Leybaert is ervan overtuigd dat Wibra geprobeerd heeft om de Belgische wetgeving naar zijn hand te zetten: ‘Ze wilden zo veel mogelijk lasten van zich afschudden, zoals dat in Nederland mogelijk is.’ Maar

Wibra ontkent dat. ‘Ons plan hield rekening met de draagkrach­t van Wibra. We kunnen op het nieuwe Wibra niet de last leggen van de 81 oude winkels’, zegt een woordvoerd­er.

Winkels opengeblev­en

Gisteren werd nog bekeken of het doorstartp­lan bijgestuur­d kon worden, maar er kwam geen oplossing uit de bus. Wibra legde dan in de namiddag de boeken neer en vroeg het faillissem­ent aan. Drie curatoren werden aangesteld, onder wie Magda Pieters en Jozef Dauwe, die in Dendermond­e doorgaans de curatoren van dienst zijn.

Wibra zegt dat het nog altijd geïnteress­eerd is om in België actief te blijven. De keten is van plan om bij de curatoren een bod in te dienen om de 36 winkels en de 183 personeels­leden die zij in gedachten heeft, mee over te nemen. Cao 32 bis verplicht Wibra om de geldende arbeidsen loonsvoorw­aarden te respectere­n. Het faillissem­ent houdt wel een risico in. Andere geïnteress­eerden kunnen bieden op de winkels. Dat was ook al zo bij de uitwerking van de sterfhuisc­onstructie, en toen was er maar één bod.

Wibra was slechts bereid om 819.000 euro te betalen voor het gezonde deel van de keten. Aanvankeli­jk was dat zelfs maar 300.000 euro, maar dat bedrag werd naderhand aangepast. De 81 winkels van Wibra zijn tot nu opengeblev­en. De curatoren moeten nu beslissen of ze een aantal winkels openhouden en wie aan de slag kan blijven. Doordat de plannen van Wibra al klaar liggen, zou de nieuwe doorstartp­oging snel kunnen verlopen.

‘Het vakantiege­ld en de eindejaars­premie waren bedreigd. Een gevaarlijk precedent’

Bart Leybaert Secretaris BBTK Waasland

 ?? © ?? De curatoren moeten beslissen of er Wibra-winkels openblijve­n. bfr
© De curatoren moeten beslissen of er Wibra-winkels openblijve­n. bfr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium