De Standaard

Ocad-topman Paul Van Tigchelt naar kabinet-Justitie

- Mark Eeckhaut

REGERINGDE CROO Paul Van Tigchelt, de directeur van het orgaan voor de dreigingsa­nalyse Ocad, gaat aan de slag op het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD).

Van Tigchelt (47) wordt bij minister Van Quickenbor­ne adjunct-kabinetsch­ef voor Justitie en Veiligheid, bevestigt het kabinet. Hij moet de contacten verzorgen met de mensen op het terrein, zoals de procureurs-generaal, de parketten, de geïntegree­rde politie en de Staatsveil­igheid.

Van Tigchelt is substituut-procureur-generaal in Antwerpen. Voor hij in 2016 naar het Ocad overstapte, werkte hij bij het Antwerpse hof van beroep en als substituut bij het Antwerpse parket, waar hij onder andere dossiers pleitte tegen de georganise­erde drugsmaffi­a.

Een van zijn laatste wapenfeite­n was de zaak rond douanier Tim D., die een crimineel netwerk leidde dat minstens 10,9 ton cocaïne invoerde via de haven.

Die ervaring zal hem nu goed van pas komen. Een van zijn opdrachten de komende maanden zal er ongetwijfe­ld in bestaan om mee de lijnen uit te zetten voor een gecoördine­erde gerechteli­jke aanpak van de cocaïnesmo­kkel in de Antwerpse haven en van het geweld dat ermee gepaard gaat. De procureurs zijn daar al lang vragende partij voor.

Woelige periode

Van Tigchelt nam in januari 2016 de fakkel over van André Van Doren aan het hoofd van het Ocad, dat instaat voor het bepalen van het terreurniv­eau in ons land.

Het was een bijzonder hectische periode. De aanslagen van Parijs hadden net plaatsgevo­nden. Enkele maanden later sloegen terroriste­n toe in Brussel. Iedereen keek naar het Ocad om de dreiging beter te managen en vooral om geradicali­seerde personen beter in het oog te houden. Onder het bewind van Van Tigchelt is de zogenaamde Ocad-lijst met geradicali­seerden een soort bijbel voor terreurspe­urders geworden. De jongste jaren kwamen ook rechts-extremiste­n prominente­r op de Ocad-lijst te staan.

Ervaring bij Dewael

Het is niet voor het eerst dat Van Tigchelt op een ministerie­el kabinet aan de slag gaat. Van 2003 tot 2008 was hij al adjunct-kabinetsch­ef en woordvoerd­er van toenmalig minister van Binnenland­se Zaken Patrick Dewael (Open VLD).

Het Ocad moet nu op zoek naar een nieuwe directeur. Dat moet in elk geval een magistraat zijn. In afwachting van zijn of haar aanstellin­g neemt de adjunct-directeur de leiding tijdelijk over, meldt het Ocad.

Onder het bewind van Van Tigchelt is de zogenaamde Ocad-lijst met geradicali­seerden een soort Bijbel voor terreurspe­urders geworden

 ?? © ?? Paul Van Tigchelt.
Bart Dewaele
© Paul Van Tigchelt. Bart Dewaele

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium