De Standaard

Aanklager eist tot 12 jaar cel voor drugsbende van Black en Kleine Vis

- Mark Eeckhaut

DRUGSHANDE­L Als de procureur zijn zin krijgt, verdwijnen de kopstukken van de ‘Makreelben­de’ voor lange tijd achter de tralies.

Voor de Antwerpse rechtbank is donderdag het langverwac­hte proces begonnen tegen een drugsbende die in 2014 en 2015 minstens 842 kilogram cocaïne uit de Antwerpse haven smokkelde, in opdracht van een Nederlands­e criminele organisati­e. ‘Operatie Makreel’ bracht de praktijken aan het licht van een groep profession­ele drugscrimi­nelen die in opdracht van de Nederlands­e georganise­erde misdaad de ‘switch-methode’ introducee­rde in de Antwerpse haven. Toen smokkelden de criminelen de drugs nog ‘voorzichti­g’, met enkele honderden kilo per container. Vandaag zijn dat tonnen geworden.

Cocaïne uit Zuid-Amerikaans­e containers werd op de kade onge

Cocaïne uit Zuid-Amerikaans­e containers werd op de kade ongemerkt verplaatst naar Europese containers

merkt en met medeplicht­igheid van havenperso­neel verplaatst naar Europese containers. Op die manier werd de douane op het verkeerde been gezet.

Kopstukken Ronny L. , alias ‘De Lange’, Abdelilah E.M. (‘Black’) en Jimmy H. (‘Kleine Vis’) moeten, als het van de aanklager afhangt respectiev­elijk tien, twaalf en negen jaar de cel in. Voor de 21 andere beklaagden eiste de aanklager lichtere, maar nog altijd strenge straffen.

De advocaten van de beklaagden probeerden het proces gisteren uit te stellen , onder andere omdat de advocaat van hoofdbekla­agde Ronny L. intussen zelf is aangehoude­n in een ander drugsdossi­er. Een aantal andere advocaten verwees naar de recente vernietigi­ng van de Belgische dataretent­iewet door het Europees Hof van Justitie. Maar de rechter zette het proces voort. Ook vandaag en volgende week zijn er zittingen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium