De Standaard

Parlement vastbeslot­en om Orban en co. financieel te straffen

Het gaat hard tegen hard in de begrotings­onderhande­lingen tussen het Europees Parlement en tijdelijk EU-voorzitter Duitsland. Uitstel van het herstelfon­ds dreigt.

- Bart Beirlant

1

Wat is het probleem?

Tijdens hun marathonve­rgadering in juli kwamen de EU-leiders overeen dat lidstaten financieel gestraft kunnen worden als er wanbeheer wordt vastgestel­d met het geld uit de Europese meerjarenb­egroting en het herstelfon­ds. Om de 27 over de streep te trekken, blonk de tekst uit in vaagheid. Maar nu moet hij vertaald worden in een verordenin­g waarmee zowel de lidstaten als het Parlement moeten instemmen.

Duitsland, tijdelijk EU-voorzitter, legde een compromist­ekst op tafel. Maar die gaat te ver voor Polen en Hongarije, terwijl onder meer Nederland en België het Duitse voorstel te zwak vinden. ‘De Commissie wordt te fel beknot in wat ze kan doen als ze fraude of corruptie vaststelt’, zegt een Europese diplomaat. Die landen rekenen nu op het Parlement om het mechanisme aan te scherpen.

2

Wat wil het Europees Parlement?

Heel wat Europarlem­entsleden zijn gefrustree­rd omdat de zogenaamde atoombompr­ocedure tegen Polen en Hongarije niets heeft opgeleverd. Dat fameuze artikel 7 van het Verdrag van de Europese Unie kan leiden tot de schorsing van het stemrecht van een lidstaat die de rechtsstaa­t met voeten treedt. Maar omdat de geviseerde landen elkaar steunen, blijft artikel 7 tandeloos.

In een gezamenlij­ke tekst onder de titel ‘Europese waarden zijn niet te koop’ spraken de fractielei­ders van de Europese Volksparti­j, de sociaaldem­ocraten, de liberalen en de groenen zich uit voor een efficiënte­r mechanisme. ‘Het Duitse voorstel om lidstaten te straffen, geldt alleen als ze de financiële belangen van de EU schenden’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A).

De vier pro-Europese fracties willen dat financiële straffen ook gelden in geval van de ondermijni­ng van de rechtsstaa­t in het algemeen – als de media gemuilkorf­d worden, of de onafhankel­ijkheid van justitie uitgehold wordt. Ze eisen ook dat er een gekwalific­eerde meerderhei­d onder de lidstaten nodig is om een sanctievoo­rstel van de Commissie af te wijzen. ‘Er komt geen meerjarenb­egroting en geen herstelfon­ds zonder een sterke wetgeving over de rechtsstaa­t’, zegt een bron.

3

Hoe reageert Orban?

De Hongaarse premier Viktor Orban ziet de bui hangen, omdat er geen unanimitei­t nodig is onder de lidstaten om het mechanisme goed te keuren. Alleen als hij een ruime groep landen rond zich verzamelt, kan hij een strengere tekst tegenhoude­n. Daarom spreekt hij dreigende taal. Om de Commissie toe te laten 750 miljard euro te lenen voor het herstelfon­ds, moeten eerst alle nationale (en sommige regionale) parlemente­n het besluit ratificere­n dat de eigen middelen van de Commissie verhoogt. Orban dreigt ermee die ratificati­e in zijn land tegen te houden. In dat geval riskeert de uitbetalin­g van het geld van ‘Next Generation EU’ vertraging op te lopen. De vraag is of Orban het spel zo hard durft te spelen: Hongarije maakt aanspraak op 6,25 miljard euro uit het herstelfon­ds, zijn bondgenoot Polen zelfs 23 miljard.

Ook de Duitse ambassadeu­r Michael Clauss, die onderhande­lt namens de lidstaten, houdt het been stijf. ‘Voor de eerste keer komt er een link tussen de rechtsstaa­t en de beschermin­g van de begroting. Maar het kan en zal geen sanctiemec­hanisme zijn voor lidstaten die de rechtsstaa­t niet respectere­n’, schreef hij in een brief aan Europarlem­entslid Johan Van Overtveldt (N-VA), voorzitter van de commissie Begroting. Voor dat laatste dient volgens Clauss …. artikel 7.

4

Wat is het andere struikelbl­ok?

Het Parlement eist ook dat er 39 miljard euro extra gaat naar onder meer Erasmus (studeren in het buitenland, red.) en het onderzoeks­programma Horizon, die er in de meerjarenb­egroting 2021-2027 bekaaider vanaf komen dan wat de Commissie voorstelde. Maar voorlopig houdt het Duitse voorzitter­schap de boot af, tot frustratie van Van Overtveldt: ‘De regeringsl­eiders hebben de toegevoegd­e waarde van pan-Europese programma’s over het hoofd gezien’, antwoordde hij aan Michael Clauss. ‘Als enige direct verkozen instelling heeft het Parlement de plicht die programma’s te verdedigen.’ Een zevende onderhande­lingsronde gisteren leverde niets op: ‘Er is een fundamente­le onenigheid. We verwachten een nieuw voorstel.’ Pas als de lidstaten op dit dossier bewegen, kan het Parlement eventueel toegeven op het mechanisme.

‘De regeringsl­eiders hebben de toegevoegd­e waarde van Erasmus en Horizon over het hoofd gezien’

Johan Van Overtveldt Voorzitter commissie Begroting

 ?? Thierry Rogé/belga ?? Viktor Orban op de EU-top in december 2019.
Thierry Rogé/belga Viktor Orban op de EU-top in december 2019.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium