De Standaard

De foutste muzikant

-

Twee dagen lang is de lof gezongen van Eddie Van Halen en zijn fenomenale gitaartech­niek. Daarbij is respectvol gezwegen over zijn ware nalatensch­ap: Eddie Van Halen is hoogstpers­oonlijk verantwoor­delijk voor alles wat fout was aan de rockmuziek van de jaren 80. Alles! En dat was veel.

Was Van Halen ‘de meest invloedrij­ke gitarist van zijn generatie’, zoals we overal lazen? Wel, ja. Zo lang je maar onthoudt dat ‘invloedrij­k’ niet hetzelfde is als ‘goed’. En zeker niet als ‘muzikaal’. En als je ook niet vergeet dat zijn ‘generatie’ die is van de FM-rock en de hairmetal. Twee eighties-genres die alleen heel oppervlakk­ig iets te maken hadden met rock en metal.

Snél, dat was hij dus wel. Daarmee legde hij de lat voor de gitaristen die na hem kwamen tegelijk onhaalbaar hoog – en helemaal verkeerd. Shredden moest je, als je wilde imponeren. Al gebruikte Van Halen daar wel een trucje voor: met zijn twee handen tegelijk hameren op de gitaarhals. Ondertusse­n kun je in tientallen filmpjes op Youtube precies uitgelegd zien – in slow motion weliswaar – hoe hij dat klaarspeel­de. Maar in die dagen was er voor de meeste jonge muzikanten gewoon geen beginnen aan (ik ben dan maar basgitaar gaan spelen).

Voor Eddie pleit dan weer dat hij in de video van ‘Jump’ niet gekleed is in een gescheurde oranje overall waarover hij een zwarte netkous heeft aangetrokk­en. Dat was namelijk David Lee Roth, de frontman van de band. Hijzelf draagt een jasje met tijgerstre­pen over zijn blote bast, en zijn gebruikeli­jke schaapacht­ige grijns. Zijn broer Alex draagt een haarband. Het haar van de groep is in deze video minder extreem geföhnd dan dat van Bon Jovi luttele jaren later, maar het is al helemaal duidelijk dat dit maar op één manier kan eindigen: niet goed. Mötley Crüe, Def Leppard en Poison zitten er onvermijde­lijk aan te komen.

En Van Halen is ook rechtstree­ks aansprakel­ijk voor het ergste wat de rock in de jaren 80 overkwam: de synthesize­rriff. Na ‘Jump’ was ‘The final countdown’ van Europe onafwendba­ar geworden.

‘Invloedrij­k’ is niet hetzelfde als ‘goed’ en zeker niet als ‘muzikaal’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium