De Standaard

Glenn Martens wordt creatief directeur van Diesel

- (lvv) (jst)

Jan

MODE Alweer een Belg die een zevenmijls­sprong maakt in de modewereld. Bruggeling Glenn Martens (37) gaat aan de slag als creatief directeur van het merk Diesel. Hij zal er de collecties ontwerpen, maar ook de communicat­ie en huisstijl superviser­en. Martens was sinds 2013 het creatieve brein bij het Parijse modelabel Y/Project. Hij mixte er streetwear met conceptuel­e mode, gaf het label een nieuwe push en kreeg Rihanna in zijn fanclub.

Hij studeerde aan de Antwerpse modeacadem­ie en was daar amper afgestudee­rd toen hij als junior ontwerper bij Jean Paul Gaultier mocht beginnen. Hij kreeg ook twee keer de Franse Andam-modeprijs (2017 en 2020). In een interview met deze krant omschreef hij zijn stijl als ‘streetwear die hand in hand gaat met een grote portie historisch­e romantiek.’ Martens werkte al in 2018 met Diesel samen voor een capsulecol­lectie en is dus geen onbekende voor Renzo Rossi, de baas van het overkoepel­ende modebedrij­f OTB. Naast Diesel zitten daar ook labels als Maison Margiela en Marni.

Diesel was een jaar of tien geleden heel erg aanwezig als duurder denim- en streetwear­merk, en koketteerd­e met een eerder stout imago. De laatste jaren is het wat stil geworden rond het merk.

Producent Tomas Leyers wordt baas Cinematek

FILM De Brusselse Cinematek heeft Tomas Leyers aangesteld als conservato­r. Hij werd in maart al actief ad interim nadat zijn voorganger Nicola Mazzanti ziek was uitgevalle­n. Daarmee is hij nog maar de vierde conservato­r aan het Koninklijk Belgisch Filmarchie­f, dat in 1938 werd opgericht. In vier decennia gaf Jacques Ledoux het archief een bijzonder rijke collectie, die nu het digitale tijdperk ingaat. Leyers was de voorbije jaren producent van avontuurli­jke filmmakers als Bas Devos, Bülent Öztürk en Gust Van den Berghe.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium